Početna»Fino»Restoran nedelje»Kubo - eklektika i u dizajnu i u meniju
restoran nedelje kubo - eklektika i u dizajnu i u meniju vinski magazin vino finorestoran nedelje kubo - eklektika i u dizajnu i u meniju vinski magazin vino finorestoran nedelje kubo - eklektika i u dizajnu i u meniju vinski magazin vino finorestoran nedelje kubo - eklektika i u dizajnu i u meniju vinski magazin vino fino

Kubo - eklektika i u dizajnu i u meniju

Strumička 16
Novi Sad
021/421-721
info@cubonovisad.rs
Saradnja Baneta Zakića, jednog on boljih šefova u Srbiji i Bore Đurovića, iskusnog novosadskog ugostitelja, po prirodi stvari odmah je skrenula pažnju restoranske publike. Na temeljima njihovog zajedničkog rada iznikao je Kubo, novi novosadski restoran, otvoren na mestu nekada popularnog i čuvenog Play Off- a. Oživeti ovo ugostiteljski potpuno urušeno mesto zahtevalo je radikalne promene u svakom smislu, pa danas Kubo ama baš ničim ne podseća na prethodnika.

Enterijer je hrabro postavljen, sa puno živih boja, različitih geometrijskih formi, materijala i tekstura, ukratko: eklektičan. Takav je i jelovnik, sastavljen od više od sto jela iz različitih kulinarskih tradicija: od Azije, preko Italije i Srbije, sve do Francuske - što smo i do sada viđali u Borinim restoranima (Paprika 1 i 2). Međutim, on kao takav potpuno funkcioniše, u dobroj meri zahvaljujući šefu Zakiću, koji i picama, i tajlandskim supama, kao i odležalim odrescima daje svoj kulinarski pečat. Tanjiri sa Banetovim potpisom uvek su bili svedeno dekorisani, pa je tako i u Kubu. Jednako očekivano, sadržaj tih tanjira je odličan.

Za početak, ravioli sa brancinom u sosu od škampa su nam odmah stavili do znanja šta nas dalje čeka. Testo ručno pravljeno i kuvano tačno koliko treba, kompaktno ali meko, sa prefinjenim punjenjem od delikatnog mesa ribe i finim kremastim sosom od škampa delikatne arome. Za one koji više vole meso, tu su mesni ravioli u mileramu: jednostavni i ukusni, neodoljivo podsećaju na ruske peljmene, ali sa punjenjem od junetine, koštane srži i šitake. Kompleksno i bogato!

Na jelovniku se nalazi i popularni bajar, inače autorsko Zakićevo jelo, koje znamo kao tanki, kratko sotirani teleći odrezak u krematastom sosu. U ovoj, najnovijoj inkarnaciji pripremljenoj za Kubo, bajar stiže u delikatnom sosu od vrganja. Pačije grudi kakve možete da dobijete ovde, sočne i roze, u raskošnom marsala sosu na bazi demiglasa, retko gde mogu da se pojedu. Vredi istaći i delikatnu zečetinu, zapravo kunića, u sosu od oraha sa jabukama i palentom. One koji ne dođu na večeru, već na kraći i jednostavniji ručak, u Kubu čekaju zaista odlične i inovativne pice, od kojih je naš favorit Oriđiđi kaprićoza sa artičokama. Tu je i briljantan karpaćo sa parmezanom i domaćim pestom, kao i karpaćo od tune sa musom od avokada. Među obrok salatama ističe se Kešju salata sa dagnjama kao i Štajerska salata sa slaninom, krompirom i bundevinim uljem.

U karti slatkiša dominiraju spektakularni čokoladni listići sa musom od bele čokolade i voćnim raguom - opet prepoznatljiv Zakićen autorski rad. Tu su i veoma dobre torte, kao i Desert a la tiramisu, kao odlično poigravanje sa klasikom koji nam je odavno dosadio. Vinska karta bi mogla da bude za mrvu smelija i konkretnija, ali dovoljno je široka da pokrije većinu stilova i kvalitativnih segmenata. Napokon, ono što će obradovati svakog gosta su cene - ne samo razumne, već na momente i iznenađujuće niske. Dvoje mogu pristojno da ručaju već za par hiljada dinara, što je za kvalitet koji se ovde nudi zaista smešno. Kubu sad predstoji borba za mesto pod suncem, ali uz ovakav početak budućnost im je svakako svetla.

Još dobrih restorana