Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Corso Ancora
restoran nedelje restoran nedelje corso ancora vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje corso ancora vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje corso ancora vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje corso ancora vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Corso Ancora

Savski nasip bb, blok 70a, Novi Beograd
066 111 444
www.korzo.rs
Novi, a stari šmeker Savskog keja – Corso Ancora, pretenciozni bistro na vodi sa vrlo zanimljivom i smelom kosmopolitskom kuhinjom, već jedanaest godina uspešno posluje u prestonici. Prošle godine je promenio svoj izgled i lokaciju - splav se pomerio za 100-200 metara nizvodno na keju, i prerastao u vrlo upečatljiv ambijent sa elementima nautike i tropskim akcentima.

Sjajan domaćin i somelijer Stefan Mladenović proveo nas je kroz celokupan, prolećni meni, a u degustiranje novih ukusa krenuli smo od Srbije, preko Italije i Francuske, pa lagano stigli i do Japana. U stvari, i nije bilo baš tako lagano, ali dobro… takav nam je posao – zato ga i volimo.

Novi, prolećni jelovnik maštovitog šefa Uroša Ivkovića satkan je od vesnika proleća, lokalnog mesa i mesnih delicija, vrlo dobrog sušija napravljenog od prvoklasnih namirnica, i omiljenih srpskih jela.

Za početak - burek - možda neočekivano, jer, ako je takav početak, pitanje je da li će ostati mesta u stomaku za još nešto do kraja. Ali, ne brinite - ostalo je.

Izvanredno ukusan, vruć burek tankih korica, sa sremušem, kajmakom i sušenim paradajzom zapravo nam je samo otvorio apetit za ono što je usledilo – od sremačkog tartara napravljenog od slanine od mangulice i perfektno vazdušastog patea od džigerice, do sotiranog foie gras.

Tokom kratke pauze, do glavnih jela, ponuđeno nam je da na licu mesta izaberemo domaći paradajz koji želimo da nam se servira uz večeru - gest koji oduševljava svakog gosta. I da, taj paradajz je savršeno ukusan! Kao i sve ostale salate i prilozi poput čatnija od cvekle i od blago fermentisanog karfiola, ili Ancora salate od pečenih paprika sa fetom, kajmakom i začinskim uljem, a koja nas je raspametila – prvo izgledom, pa onda i ukusom.

Probali smo i suši - pravi fuzijski, kalifornijskog stila, tehnički odlično izveden, šaren i sa zanimljivim kontrastima ukusa, sa hrskavim gamborima, avokadom, mangom...Na suši se ovde puno polaže i to se vidi i u prezentaciji i u ukusu.

Ovde možete da probate i odlične, znalački napravljene vege lazanje, a posle toga – ne propustite ni teletinu na skarpaći od rendanog krompira i dimljene mocarele, i koja se raspada pri prvom dodiru sa viljuškom.

I za kraj, kolači - od klasika, do skroz sirove ledene kocke i osvežavajućeg deserta sa jagodama i belom čokoladom!

Uz sve ovo, Corso Ancora nudi i zanimljiv izbor vina, a u vinskoj karti je i nešto sasvim raritetno, veoma zreli Sauvignon Blanc Radovanović iz berbe 2015, na čijoj etiketi je diskretno naznačeno ime restorana Corso Ancora.

Još dobrih restorana