Početna»Gastro vodič»Restorani»Gastronomska joga na Kosančićevom vencu
16.05.2018.

Gastronomska joga na Kosančićevom vencu

Biseri kuhinja različitih zemalja prilagođeni su vegetarijanskoj ishrani i pripremljeni na jogički i ajurvedski način

restoran gastronomska joga na kosančićevom vencu vinski magazin vino fino

Restoran Mayka
Kosančićev venac 2, Beograd
011 3288401

Vegetarijanski restoran Mayka posvećen je viziji hrane koja oplemenjuje duh i u čijem se spravljanju ukrštaju tradicije iz celog sveta. Na jednoj od najlepših lokacija u Beogradu, na Kosančićevom vencu, smešten je restoran koji je pomalo retka ptica na beogradskom gastronomskom nebu: Mayka je vegetarijansko mesto koje nudi tradicionalna veganska i vegetarijanska jela, ali i specijalitete koje mahom vezujemo za meso, ali spremljene na vegetarijanski način.

Glavna jela na meniju koncipirana su tako da zadovolje i ukuse onih koji žele da njihov vegetarijanski obrok u svakom pogledu, pa i vizuelnom, podseća na najbolja jela iz ponude mesta koja nude vrhunske burgere i stejkove: tu su Beogradski stejk, napravljen od mariniranog sejtana sa dodatkom kavijara od patlidžana, potom Dorćolski stejk, ponovo od sejtana ali ovog puta sa BBQ sosom i začinjenim karfiolom, Burger BigMC Mayka Vege Burger od sejtana sa ajvar humusom... Za ljubitelje tradicionalne indijske kuhinje tu su korma u kojoj je piletina zamenjena tikvicama i sejtanom, radžastanski kari od povrća i druga jela uz koja možete poručiti i samose sa začinima i sirom, i druge uobičajene indijske priloge. Tu su i nezaobilazne vegetarijanske i veganske pice, ali i giros i šnicla!

Sektor supa nije zapostavljen: nema ih mnogo ali pokrivaju sve ukuse, od aromatične tajlandske i japanske miso supe sa ramen nudlama, do kremastog potaža od pečuraka i indijske dal supe od sočiva.

Ponudu upotpunjuje spektar veganskih i vegetarijanskih poslastica, od egzotičnih (srikhand, indijska kremasta delicija od šumskog voća) do decentnih klasičnih slatkiša kao što je tiramisu.

Vlasnici ovog restorana koji pleni i pomalo egzotičnim i izuzetno udobnim ambijentom očigledno su uspeli u ostvarenju vizije koju su sebi zacrtali pri otvaranju, a koju su definisali potpuno jasnim rečima:

- Jela koja nudimo nisu fokusirana na jednu zemlju ili kulturu, već su u pitanju gastronomski biseri različitih zemalja, prilagođeni vegetarijanskoj ishrani i pripremljeni na jogički i ajurvedski način. Ovo je jedini restoran na Balkanu koji služi gurmansku vegansku i vegetarijansku hranu i koji u pripravljanju jela ne koristi prerađene namirnice. Takođe, jela i pića napravljena su tako da donose mir i telu i duhu i iz našeg restorana ćete otići opušteniji nego kad ste ušli - govore vlasnici restorana Mayka.