Početna»Gastro vodič»Restorani»Restoran Šaran - ništa slabije od raskoši
13.06.2018.

Restoran Šaran - ništa slabije od raskoši

Đura Zorić, šef kuhinje, proveo je ekipu magazina Vino & Fino kroz ono najbolje što ovaj restoran ima da ponudi - prvo degustacijom pet izuzetnih jela, a potom i razgovorom

Odlazak u zemunski restoran Šaran uvek je posebno iskustvo, bilo da su u njemu u toku već čuveni Hvarski dani ili ne: ovo legendarno mesto na obali Dunava, na najlepšem delu keja, nudi apsolutno sve što je potrebno zahtevnom gostu, koji god da je povod za dolazak - romantični izlazak, turistička poseta jednom od najslikovitijih urbanih predela u regionu, gastro istraživanje ili poslovni ručak ili večera.

Đura Zorić, šef kuhinje, proveo je ekipu magazina Vino & Fino kroz ono najbolje što ovaj restoran ima da ponudi - prvo degustacijom pet izuzetnih jela, a potom i razgovorom.
Degustaciju smo počeli izvrsnom salatom od hobotnice serviranom u Jakobovoj kapici, u kojoj se snažna aroma hobotnice izvrsno prožela sa svežim aromama padarajza i kapara. Nastavili smo degustaciju delikatnim karpaćom od tune i izvanredno lepo serviranom buzarom od gambora i dagnji. Posle ovoga došla je na red rečna riba: vrhunsko meso šarana, čvrsto, listavo i aromatično, prženo je zajedno sa domaćom ljutenicom, napravljenom u restoranu Šaran.

Za kraj, najjednostavnije jelo, jedno od onih kod kojih je grešku nemoguće ispraviti, kao ni slab kvalitet namirnice: filet smuđa na žaru, poslužen sa grilovanim povrćem, u svakom pogledu savršen, svež, dotaktut aromom dima plemenitog drveta.

Posle ovog dugog i izvanrednog obeda, šef kuhinje Đura Zorić rekao je da četrnaest godina pazi da na stolove gostiju ne dođe ništa slabije od raskoši koju nam je poslužio:

- Moj kolega Nenad Lučić i ja radimo zajedno ovde četrnaest punih godina - kaže Zorić. On govori da je tokom svih ovih godina insistirao na tome da kuhinja restorana Šaran radi po najvišim ugostiteljskim standardima, što se naročito odnosi na kvalitet namirnica:

- Imamo odličnu ponudu i rečne i morske ribe. Trudimo se da imamo najkvalitetniju i najsvežiju ribu koja može da se nabavi i da se uvek isprate sve procedure koje garantuju da će riba kod nas doći apsolutno sveža - kaže Zorić.Zorić kaže i da je restoran Šaran znatno evoluirao tokom godina i da u pitanju više nije restoran koji je orijentisan na rečnu ribu:

- Pre četrnaest godina smo bili restoran koji je uglavnom servirao rečnu ribu i samo pomalo morsku. Sada je taj odnos drugačiji: oko 40 posto je morska riba, a 60 posto rečna. Dosta su nam oko morskih plodova i ribe pomogli Hvarani koji kod nas gostuju svake godine.

Stalnost kvaliteta restorana Šaran garantovana je pre svega uigranošću njegovog tima. Đura Zorić kaže da postoji dobar razlog zašto je Šaran postao sinonim za nepromenljiv, vrhunski kvalitet hrane i usluge:

- Imamo pedeset zaposlenih i veoma ozbiljnu kuhinju i mi smo "mašinerija" koja može da uradi svašta - zaključuje Đura Zorić.