Početna»Novosti»Alen Dikas predstavio izum za spasavanje restorana
23.06.2020.

Alen Dikas predstavio izum za spasavanje restorana

Maleni pariski restoran Allard prvi je u kome je čuveni šef ugradio ventilacioni sistem koji gotovo potpuno onemogućava širenje virusa između stolova

novost alen dikas predstavio izum za spasavanje restorana vinski magazin vino fino
Najuticajniji francuski šef Alen Dikas predstavio je inovativni sistem ventilacije restorana, u pokušaju da prevaziđe probleme nastale usled pandemije virusa korona . Pravila u vezi sa socijalnim distanciranjem umnogome su otežala rad ugostitelja širom sveta koji uglavnom rade sa smanjenim kapacitetom, a Dikas je osmislio sistem koji je njegovom restoranu Allard, šik lokalu na levoj obali Sene, omogućio da radi sa kapacitetom od 80 posto.

Ova investicija stajala je 50.000 evra, što za šefove Dikasove klase nije preterano velika suma. Doduše, radi se o najmanjem restoranu u Dikasovom lancu i ujedno jednom od najmanjih u Parizu.

- Baš zbog veličine restorana doneli smo odluku da instaliramo ovaj sistem, pošto pod trenutnim merama rad restorana tako malog kapaciteta gotovo da nije ni moguć - izjavio je Dikas, koji se postarao da ventilacioni sistem ima i dodir francuskog šika: filtere krase slike anđela, oblaka i golubova, dajući celoj instalaciji neobičan "stimpank" izgled.

Ventilacioni sistem napravljen je po uzoru na one koji se koriste u bolnicama. Izumitelji su napravili splet cevi,i filtera koji, kako su pokazala ispitivanja, drastično - i do 95 odsto - brzinu kretanja vazdušnih čestica. Ovo omogućava sistemu da usisa zarazne čestice pre nego što pređu sa jednog stola na drugi.

- Ovaj sistem obezbeđuje da svaki sto u restoranu bude izolovan kao operaciona sala . rekao je Dikas, a njegove reči potvrđuju i nalazi francuskih vlasti koje su sprovele nezavistan eksperiment sa novim ventilacionim sistemom i utvrdile da on gotovo u potpunosti onemogućava širenje virusa između stolova. Jedini nedostatak sistema leži u tome što ni na koji način ne sprečava širenje između ljudi koji sede za istim stolom.

Dikas je rekao za francuske medije da će, nakon što se uveri da je eksperiment sa novom tehnologijom ventilacjie restorana uspeo, ugraditi inovativni sistem u ceo svoj lanac restorana - ukupno 40 širom planete.

Povezani unosi