Početna»Novosti»Balkansko prvenstvo za somelijere u Beogradu
30.10.2018.

Balkansko prvenstvo za somelijere u Beogradu

Na prvom Balkan Sommelier Challenge takmičenju, SERSA će u novembru ugostiti somelijere iz deset balkanskih i mediteranskih zemalja, a na čelu žirija biće čuveni Soren Polonijus

novost balkansko prvenstvo za somelijere u beogradu vinski magazin vino fino

U hotelu Hyatt Regency u Beogradu 10. i 11. novembra biće održan prvi Balkan Sommelier Challenge, veliko takmičenje somelijera iz Srbije i celog šireg regiona. Pored takmičara iz Srbije, nadmetaće se i njihove kolege iz Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, sa Kipra, iz Mađarske, Rumunije, Slovenije i Turske. Svaka zemlja poslaće na takmičenje svoja dva najbolja somelijera. Kao gosti takmičari nastupiće i somelijeri iz Švedske, Norveške i Austrije.

Organizatori takmičenja Udruženje somelijera Srbije SERSA, kažu da ispitna pitanja za kvalifikacije, polufinale i finale, dakle celokupan ispitni materijal, sprema finska asocijacija somelijera, i da se tako garantuje puna nezavisnost i objektivnost u ocenjivanju.Đurđa Katić iz udruženja SERSA kaže da im u organizaciji ovog velikog takmičenja ne nedostaju kompetencija i entuzijazam, ali da sa novcem stvari ipak stoje nešto drugačije:

- Još uvek smo u fazi prikupljanja novca, što nam je bolna tačka. Udruženje somelijera obezbedilo je više od polovine sredstava koja su nam potrebna za realizaciju takmičenja, a ostatak očekujemo da ćemo dobiti putem partnerstva sa proizvođačima vina i ugostiteljske opreme - govori Đurđa Katić.

Đurđa Katić kaže i da je je žiri sastavljen od međunarodnih eksperata, a da ga vodi najuspešniji trener somelijera na svetu i stari znanac Beograda:

- Žiri je u potpunosti internacionalan. Predsednik Žirija je Soren Polonijus, Šveđanin koji razvio nove metode za pripreme takmičara za ovakve događaje.
Bice održana dva masterklasa o vinima Srbije: od 10-12:30 u hotelu Hyatt
10.11. Penušava i bela vna Srbije
11.11. Roze i Crvena vina Srbija (+ rakije Srbije)
Ocenjivački žiri čine: predsednici udruženja somelijera zemalja iz kojih dolaze koji su ujedno i članovi borda svetske asocijacije somelijera ASI.
Ideja iza Balkan Sommelier Challenge je da postane tradicionalan, kaže Đurđa Katić:

- U početku je postojala ideja da se takmičenje održava jednom u tri godine. Sada želimo da održavamo takmičenje svake godine, i to svakog puta u drugoj državi Balkana!

Đurđa Katić kaže da je, naravno, nemoguće da bilo koja vina imaju preferencijalni tretman na samom takmičenju, tako da to nije prilika za promociju vina iz Srbije, ali da će gosti Beograda ipak imati priliku da se upoznaju sa našim vinima.

- Što se tiče takmičarskog dela, vina ili donosi iz inostranstva onaj ko planira zadatke ili se dan pre takmičenja ide u nabavku vina i destilata u pratnji jednog neutralnog člana žirija. Vina iz Srbije će se ipak služiti, ali tokom opuštenijeg dela takmičenja, gde će vinari, partneri udruženja SERSA, moći da pokažu svoja vina. Krajnje je vreme da vinari počnu da Udruženje somelijera Srbije shvataju veoma ozbiljno, kao telo koje im omogućava povezivanje sa somelijerima iz celog sveta. Nema boljih ljudi od somelijera kada je u pitanju promocija vina - govori Đurđa Katić.

Za kvalifikacije i polufinale rezervisan je 10. novembar, dok će finale biti održano 11. novembra do 15 časova u hotelu Hajat. Atraktivno nadmetanje najboljih balkanskih somelijera u finalu, moći će da prati i publika, i to u Hajatovim salama Beograd i Budva.

Ovakva takmičenja uvek su uzbudljiva i atraktivna, budući da takmičari pokazuju svoje veštine u realnim situacijama, na sceni na kojoj uslužuju goste za stolom. Takođe, somelijeri u finalu će pred publikom pokazati svoje znanje i u oblastima uparivanja vina i hrane, servisa, kreiranja vinske karte, degustacije i prepoznavanja vina...

Srbiju će predstavljati Vuk Vuletić i Ivan Nikolić, prvi i drugoplasirani takmičar na nacionalnom prvenstvu održanom prošle godine, koji će boje države braniti i na narednom svetskom, odnosno, evropskom prvenstvu za somelijere.

U okviru takmičenja biće održana i dva masterklasa o vinima Srbije - 10. novembra biće predstavljena penušava i bela vina Srbije, a dan kasnije biće reči o našim roze i crvenim vinima, kao i o tradicionalnim rakijama.

ŽIRI TAKMIČENJA BALKAN SOMMELIER CHALLENGE

Soren Polonijus - predsednik žirija - direktor didaktičkog komiteta ASI
Mišel Šanton - generalni sekretar i direktor marketing borda ASI, predsednica Udruženja somelijera Maroka
Andres Rosberg - Predsednik ASI
Liora Levi - predsednica Udruženja somelijera Norveške, marketing bord ASI
Per Holm - predsednik Udruženje somelijra Nemačke, član pravnog borda ASI
Samuil Angelov - predsednik Udruženja somelijera Finske, član borda ASI