Početna»Novosti»Boturin novi meni posveta je Bitlsima i hipi eri
15.06.2020.

Boturin novi meni posveta je Bitlsima i hipi eri

Osteria Francescana ponovo radi, a veliki šef osmislio je jelovnik koji pršti od egzotičnih aroma i vedrih boja, savršen za slavljenje povratka u normalne tokove života

novost boturin novi meni posveta je bitlsima i hipi eri vinski magazin vino fino
Posle višemesečnog zastoja u radu usled pandemije korona virusa koja je posebno teško pogodila region severne Italije, restoran Osteria Francescana u Modeni ponovo radi. I ne samo to – šef Masimo Botura je osmislio jedan od najzanimljivijih menija u istoriji jednog od najboljih restorana na planeti! Meni inspirisan albumom Bitlsa Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band predivna je i šarena posveta psihodeličnoj fazi karijere liverpulske četvorke.

Jela nose nazive po imenima pesama – nekim modifikovanim, a nekim netaknutim, što upućuje na misao da je postigao dogovor sa nosiocima kopirajta na pesme Bitlsa – i predstavljaju, kako kaže Botura, “reinterpretaciju poezuje Bitlsa”. Jelo Yellow Submarine, kako i priliči, napravljeno je od ribe i to romba, priređenog sa pečenim krompirom, pirinčem sa šafranom i neočekivanim ukusima cveća i ananasa. Strawberry Fields je jelo nastalo po pesmi koja je trebalo da bude uvrštena na čuveni album, ali se umesto toga, usled odluke kuće EMI; našla na izdvojenom singlu. Posredi je posveta popularnom kič jelu iz osamdesetih, rižotu sa jagodama u pratnji šampanjca, i u osnovi je gaspačo od nezrelih jagoda na podlozi od račića i sa “krovom” od dimljene mocarele i sečuanskog bibera.

Jelo Cellophane Flowers & Kaleidoscope Eyes, nazvano po stihu iz pesme Lucy in the Sky With Diamonds, fantazija je od škampa, školjki i drugih morskih plodova pripremljenih sa cvećem, koje u meniju igra veliku ulogu, sasvim u skladu sa osnovnom, vedrom i hipi linijom novog jelovnika. .

Sudeći po reakcijama javnosti, nema ni najmanje sumnje da je Botura napravio pun pogodak ovim menijem: on ne izgleda toliko kao posveta jednoj davno minuloj muzičkoj eri, koliko kao neophodna “injekcija” vedrine i lepote u svet visoke kuhinje kome je pandemija nanela neočekivan i kataklizmički snažan udarac.

Botura kaže da je želeo da jelovnikom obeleži povratak u normalu, i dodaje da jedno konkretno jelo simbolizuje sve što oseća o ovim neobičnim danima.

- Odlučili smo se za jelo koje smo nazvali With a Little Help From Friends - govori Botura o jelu punom cvetnih ukusa koje se pomoću male izmene može pretvoriti u vegetarijanski delikates.

Povezani unosi