Početna»Novosti»Burgundija za dve decenije ostaje bez pino noara?
26.07.2018.

Burgundija za dve decenije ostaje bez pino noara?

Dramatično upozorenje slavnog australijskog vinara Čestera Ozborna

novost burgundija za dve decenije ostaje bez pino noara vinski magazin vino fino

Čester Ozborn, glavni vinar čuvene australijske vinarije d'Arenberg, izneo je veoma smelu tvrdnju da će klimatske promene dovesti do nemogućnosti da se u Burgundiji uzgaja grožđe sorte pino noar, i da će se to dogoditi već za 20 godina!

Harizmatički vinar koji u Australiji, ali i ostatku sveta uživa veliku popularnost, što zbog činjenice da vina ove kuće iz decenije u deceniju nepogrešivo prate aktuelne svetske trendove i predstavljaju pravi izraz austalijskog teroara, što zbog ekscentričnog ličnog imidža, rekao je za sajt Drinks Business da se klimatske promene ubrzavaju:

- Datum početka berbe se pomera za nedelju dana svakih deset godina i nema nikakve sumnje da je to posledica globalnog zagrevanja. Burgundija za 20 godina neće moći da pravi pino noar jer će u toj oblasti biti pretoplo, i proizvodnja vina od ove sorte će se preseliti u Šampanju u Englesku. U Burgundiji će se praviti širaz - rekao je Ozborn.

- Postoji i ozbiljna mogućnost da će efekti globalnog zagrevanja biti takvi da se vina Barolo uopšte neće ni praviti jer je nebiolo veoma osetljiva sorta koja zahteva vrlo precizne uslove za uzgajanje. Globalno zagrevanje će u svakom pogledu promeniti pravila igre, a predviđam da će i Bordo imati velike probleme - rekao je slavni vinar.

Ozborn navodi da jedino rešenje leži u fleksibilnosti i sađenju alternativnih sorti koje su bolje prilagođene toplim podnebljima.

- Grenaš se lepo ponaša u Australiji, a širaz može biti zamenjen sortom mencia, jer imaju slične karakteristike - rekao je, dodavši da se efektima globalnog zagrevanja može delimično parirati i pravljenjem biodinamičnih vina, čime se, sa uspehom, bavi i njegova kuća.