Početna»Novosti»Ceo vinski svet danas dočekuje novi božole
15.11.2018.

Ceo vinski svet danas dočekuje novi božole

Dolazak mladih vina - novog božolea i našeg tradicionalnog svatovca - obeležava se i u Srbiji

novost ceo vinski svet danas dočekuje novi božole vinski magazin vino fino
Malo pojmova zvuči tako francuski kao što je "božole nuvo". To nije samo proslava mladog vina: to je svetkovina jednostavnih životnih radosti i obeležavanje uspešno završene sezone žetve i berbe. Uz mlado, nepretenciozno vino, slavi se spokojan ulazak u zimu. Trećeg četvrtka u novembru svake godine, minut pošto sat otkuca podne, u vinotekama širom sveta predstavlja se nova berba mladog božolea, vina koje je za ljubitelje plemenitog pića simbol ulaska u sezonu praznika. Ova godina je posebna za božole nuvo - stručnjaci u Francuskoj, kako prenose mediji, kažu da je vino iz ove berbe izvanredno, da nije prejako i prebogato kao lane, već da ima klasičnu aromu i boju, u skladu sa najvišim očekivanjima od ovog vina.

Božole nuvo će biti svečano dočekan i u Srbiji. I ove godine Francusko srpska privredna komora organizuje Francusku nedelju u Beogradu. Događaj počinje danas, a zvanično otvaranje biće posvećeno dočeku mladog božolea, uz mini sajam francuskih proizvoda. Očekuje se prisustvo 400 zvanica, diplomata, poslovnih ljudi i javnih ličnosti.

Doček mladog vina priređuju i i najbolje vinoteke u zemlji, Jedna od njih, vinoteka Wine & Pleasure u Beogradu pozvala je vinoljupce da dođu po svoju bocu i otvore je u društvu prijatelja, naravno uparenu sa sirevima kao što su gorgonzola, bri, rokfor ili kamember, ili sa suvim kajsijama, smokvama i orašastim plodovima.

Božole nuvo dobio je ime po vinskoj regiji Božole na jugu Burgundije, u kojoj se mahom gaji game, nežna sorta koja daje delikatno vino voćnog karaktera. U ovoj oblasti se od početka berbe do zime održi više od 100 festivala posvećenih ovom vinu koje je nastalo kao skromniji odgovor na skupa vina Bordoa i Burgundije, a postepeno je preraslo u jedan od najlepših simbola Francuske.

Božole nuvo pravi se metodom karbonske maceracije, koja se drugačije zove i fermentacija cele bobice. Putem ove tehnologije čuvaju se svežina i voćni karakter vina, a tanini se gotovo uopšte ne izdvajaju iz pokožice grožđa.

Najvedrije francusko vino ima i pandan u našoj zemlji - mladi portugizer ili svatovac. Večeras će se Irigu 11. put održati Mačkov dan mladog portugizera u organizaciji vinarije Mačkov podrum. Svatovac će se besplatno degustirati i uživati u zvucima tanga, tamburaša i u kazivanju poezije, a novinar Petar Samardžić će se ovenčati titulom Viteza mladog portugizera..