Početna»Novosti»Ćevapi i prebranac oduševili kritičara Njujork tajmsa
17.08.2022.

Ćevapi i prebranac oduševili kritičara Njujork tajmsa

Restoran Kafana u Njujorku, stecište imigranata, ljubitelja mesa, ali i vina iz našeg dela sveta, dobio je dve zvezdice i laskavu recenziju čuvenog lista

novost Ćevapi i prebranac oduševili kritičara njujork tajmsa vinski magazin vino fino
Njujorški restoran Kafana, smešten u Ist Vilidžu, pre nekoliko dana detaljno je predstavljen u Njujork Tajmsu, jednom od najvažnijih glasila u ovom gradu i u SAD. Restoran srpske kuhinje, otvoren 2008, dobio je dve zvezdice od kritičara Pita Velsa koji je detaljno opisao Kafanu i njenu evoluciju, od njenih skromnih početaka 2008. godine, do danas, kada restoran Vladimira Ocokoljića okuplja i nostalgične Balkance, i ljubitelje mesa željne na naš način spremljene svinjetine i jagnjetine, do poznavalaca kultnih vina sa našeg područja.

- Osećaj da je Kafana utočište za ljude koji čeznu za domovinom pojačava se petkom uveče, kada muzičari u uglu sviraju neparne balkanske ritmove - napisao je kritičar čiji je tekst u jednakim delovima bavi i hranom – jagnjetinom, kajmakom, lepinjama, zeljanicom, roštiljem – i atmosferom ovog mesta.

Ćevapi su ostavili snažan utisak na kritičara Njujork Tajmsa.

​- Veličine malih viršli, posluženi samo sa lukom, ćevapi nisu ni ljuti ni slani ni masni mi prodimljeni, i uopšte nemaju nijedan ukus ko kome obično prepoznajemo kobasice. Oni su puni samosvojnog karaktera i ukusa – napisao je kritičar, pohvalivši i prebranac, za koji je rekao da je napravljen od običnih sastojaka koji su, kao je naveo, “uzdignuti do stanja prosvetljenja”. Kritičar je pomenuo i Karađorđevu šniclu, za koju nije jasno da li ga je oduševila ili ne, ali je svakako bio zapanjen njenim izgledom i sastavom:

- To je opsceno dug valjak od pržene svinjetine napunjene šunkom, sirom i kajmakom, kao pileći cordon bleu na audiciji za porno film iz Istočne Evrope - napisao je Vels.

Kritičar ima samo reči hvale za selekciju vina u Kafani, a koja se uglavnom obezbeđuje “na izvoru”, u zemljama bivše SFRJ.

- Kafana je, pre najvećeg broja drugih lokalnih restorana, shvatila šta se dešava u tom delu sveta i postala mesta gde su mnogi ljudi popili svoje prvo oranžno vino i svoju prvu bocu vina iz kuća Movia, Gravner, Prinčič - navodi kritičar koji, doduše, kaže i da nije moguće piti ta vina bez poručivanja hrane.

- Gostoprimstvo Kafane ponekad je malo grubo: jedne večeri sam poručio bocu vina i rekli su mi “Morate poručiti i hranu. Ne možete samo sedeti i piti cele noći” - prisetio se kritičar.

U zaključku generalno vrlo pozitivne kritike, Pit Vels rekao je da bi Kafana mogla da postane dobar vinski bar, ako bi tako hteli njeni vlasnici, ali da su ambicije ovog mesta više - ona je, kako kaže, sa ljubavlju napravljena rekonstrukcija stare domovine.

Povezani unosi