Početna»Novosti»Čuvenih osam tamburaša od sada i u bronzi
08.06.2018.

Čuvenih osam tamburaša od sada i u bronzi

Vinarija Zvonko Bogdan podigla je i svečano otkrila spomen-statue čuvenih muzičara

novost Čuvenih osam tamburaša od sada i u bronzi vinski magazin vino fino
Bronzane spomen-statue 8 tamburaša u prirodnoj veličini od sad krase Vinariju Zvonko Bogdan na Paliću.

Iza vina 8 tamburaša vinarije Zvonko Bogdan krije se priča koja traje već četiri godine. Zvonko Bogdan je 2014. godine poželeo da jedno njegovo vino posveti upravo ljudima koji su, kako kaže, „ceo život proveli na bini, pola metra iza njega.”

Danas je ova sjajna priča o tamburašima dobila nastavak.

Na prigodnoj svečanosti, u prelepom ambijentu Vinarije Zvonko Bogdan postavljene su spomen-statue 8 tamburaša Janike Balaža, izrađene u bronzi u prirodnoj veličini, a uradio ih je vajar Franjo Mačković. U stvaranju spomen skulptura pored vajara Franje Mačkovića učestvovali su i livac Igor Kulčar, Marinko Piuković, stručni saradnik i Zvonko Bogdan.

- Ovi ljudi su obeležili jedno vreme i udarili pečat, dali standard sviranja na tamburi i pamtiću ih dok sam živ. Ovo je rezultat Radio Novog Sada, koji je počeo da gaji tamburašku muziku, a orkestar Janike Balaža je došao kao neki fenomen. Čiča Sladić je bio rodom iz Bečeja i bio je najveći i najprivrženiji Janikin saradnik, a bez njegove svirka orkestar ne bi tako zvučao. Bocan je jedini živi član koji i danas svira čelo i on je najbolji čelista koji se pojavio. Majstor na kontri, rođen u Čonoplji, bio je neodvojivi član orkestra – Pišta Kormanjoš. On i ostali dali su onu boju tamburi koja je bila prijemčiva i privlačila sve ostale orkestre tamburaških instrumenata. Steva Nikolić iz Silbaša je bio najšarmantniji član i njemu sam posvetio svoje stihove, i bio je jedan od onih koji, kako bi moj profesor rekao, nije ni znao koliko je muzikalan. Glavni vokalni solista bio je Ivo Nikolić i njegov glas je u mnogim serijama i filmovima. Joška Kovač je pevao i prvi i drugi glas. Temelj sviranja na bas primu udario je čika Josip Familić, a po rečima Pere Tumbasa, on je bio njegov najbolji učenik - rekao je Zvonko Bogdan.

Pokušavajući da sakrije suze, Zvonko Bogdan govorio je i o Janiki Balažu:

- Ako bi hteli da u jednoj rečenici kažemo nešto o njemu, to je da su svi muzičari imali veliko poštovanje i strahopoštovanje prema njemu. Janika Balaž je kao učenik na violini, preuzeo tamburu i okupio ovaj mali orkestar. On je jedna zvezda koja ne gubi sjaj i bio je i ostaće sinonim za svu tamburašku muziku jednog vremena koje je prošlo.

Skulpturu Zvonka Bogdana otkrio je njegov unuk.

O OSAM TAMBURAŠA:

JANIKA BALAŽ - primaš, rođen u Ečkoj

Za njega je Jovan Adamov rekao: “ Među hiljadama tamburaša, uvek je bilo lako prepoznati Janiku Balaža” , a Zvonko Bogdan kaže:
- Kod njega je najlepše to što je on tamburu svirao na violinski način, kao da je u desnoj ruci imao gudalo. Janika Balaž, zvezda koja ne gubi sjaj.

CVETA SLADIĆ – ČIČA - basprimaš, rođen u Bečeju

Janikin verni pratilac. Svirao je sve tamburaške instrumente. Veliki zaljubljenik u tamburašku muziku Vojvodine.

BOŠKO NIKOLIĆ – BOCAN - čelista, rođen u NovomSadu

Najbolji čelista koji je ikada prošao kroz veliki tamburaški orkestar Radio Novog Sada I koji se stilom I muzikalnošću ikada pojavio na tamburaškom nebu.

STEVAN KORMANJOŠ – PIŠTA - kontraš, rođen u Čonoplji

Čovek koji će svojom muzikalnošću, načinom sviranja ostati upamćen kao najbolji kontraš svih vremena.

STEVAN NIKOLIĆ - CRNI STEVA - begešar, rođen u Silbašu

Neponovljivi šarmer sa posebnim tonom na svom instrumentu.
” Zvonkice sine,ovaj tvoj basista i ne znakoliko je muzikalan.” (profesor L. Balog).

IVAN NIKOLIĆ – KIKA - basprimaš, rođen u Pivnicama

Neizbežni član kao E basprimaš, a najviše kao vokalni solista.

JOSIP KOVAČ – JOŠKA HANO -basprimaš, rođen u Subotici

Bez njegovog prisustva,ovaj orkestar bio bi deficitaran za jednog ovakvog svestranog tamburaša.

JOSIM FAMILIĆ – TODOR - basprimaš, rođen u Molovinu

Najbolji bas primaš svih vremena I najbolji učenik Tumbas Pere – Haje