Početna»Novosti»Da li biste nosili odeću napravljenu od vina?
25.05.2017.

Da li biste nosili odeću napravljenu od vina?

Italijan Đanpero Tesitore uspeo je da od komine napravi luksuzan materijal koji može da zameni pravu kožu. Za materijal se već interesuju modne kuće i automobilski giganti

novost da li biste nosili odeću napravljenu od vina vinski magazin vino fino
Vino, koža, raskoš, pedigre, ekološka svest - za novi italijanski proizvod sve ove ključne reči vezuju se sa ogromnom lakoćom. Vinska koža, ili wineleather, je inovativan materijal koji je, prenosi Dekanter, napravljen od komine grožđa nastale u procesu pravljenja vina, i može da se koristi za pravljenje odevnih predmeta i asesoara svih vrsta.

Stvaralac ovog materijala, Đanpero Tesitore, kaže da je proizvod namenjen ljudima kojima prava koža ne odgovara iz etičkih razloga ali ne vole klasičnu veštačku kožu napravljenu industrijskim putem.

Do sada je veliki broj dizajnerskih kuća izrazio želju da se oproba u pravljenju predmeta od ove neobične i veoma lepe veštačke kože, a Tesitore kaže da još uvek traga za ekskluzivnim partnerom. Šuška se da bi to mogao bi jedan od velikih proizvođača automobila - BMW, Bjuik, Ševrolet, Honda i drugi u enterijer nekih svojih vozila stavljaju vrhunsku veštačku kožu.

Rad na vinskoj koži počeo je pre tri godine na Univerzitetu u Firenci, a koža je patentirana juna 2016, kada je Tesitore osnovao kompaniju Vegea.

- Godišnje se na svetu proizvede 26 milijardi litara vina. U tom procesu nastaje 7 milijardi. kilograma komine. Od toga se potencijalno svake godine može napraviti 3 milijarde kvadratnih metara vinske kože - kaže Tesitore.