Početna»Novosti»Degustacija u teretani: put do vinskog trona
14.08.2019.

Degustacija u teretani: put do vinskog trona

Američki somelijer Vinsent Morou razvio je sasvim novu metodu priprema za Master Sommelier ispit: kombinaciju kardio treninga i degustacije

novost degustacija u teretani put do vinskog trona vinski magazin vino fino

Titula Master Sommelier predstavlja, pored titule Master of Wine, krunu postignuća u vinskom svetu: ona garantuje doživotnu mogućnost izbora zaposlenja i pokazuje da je njen nosilac osoba ogromne vinske erudicije koja je, pri tome, u stanju da se podvrgne rigoroznoj disciplini. Veoma mali broj nosilaca titule Master Sommelier - samo 274 somelijera je steklo ovu titulu od 1969. godine do danas, a izuzetno rigoroznu ispitnu proceduru prođe samo desetak procenata prijavljenih.

Jedan od kandidata za ovu titulu, mladi kalifornijski somelijer Vinsent Morou, prošle godine je imao tu nesreću da se nađe u grupi kandidata kojima je nakon položenog ispita - oduzeta titula, pošto je otkriveno da su, prvi put u istoriji organizacije Court of Master Sommeliers, "procurela" neka ispitna pitanja. Kalifornijski somelijer nije dozvolio da ga ovo omete u borbi za prestižnu titulu, a Vice News nedavno je objavio kratak prilog o njegovom vrlo specifičnom načinu vežbanja u kome je spojio fizički trening sa učenjem o vinu.

Morou živi u San Francisku sa još dvojicom kolega, koji mu pomažu u spremanju zahtevnog ispita: pored propitivanja, oni se staraju i da Vinsent pravilno vežba, a obe aktivnosti odvijaju se u istoj prostoriji. U teretani u kojoj Morou gradi kondiciju nalazi se, između sprava za vežbanje, veliki sto sa čašama za degustaciju. Princip je sledeći: nakon intenzivnog intervalnog kardio treninga, Vinsent Morou, još uvek umoran od vežbanja, proba vina i beleži utiske o poreklu i berbi. Posle ovoga, nastavlja sa fizičkim vežbama i tako u krug.

Kako je naveo Vinsent Morou, njegova ideja nije da postane superheroj vinskog sveta, već da nauči svoje telo i svoj duh da sarađuju i u uslovima ekstremnog stresa, što bi trebalo da mu donese prednost na ispitu na kome kandidati "umiru" od treme i psihičkog napora.

Ostaje da se vidi da li će ovo neobično mešanje sporta i vina doneti svetu novog i apsolutno "fit" nosioca titule Master Sommelier.