Početna»Novosti»Drugi neka prate modu – mi ne moramo!
21.09.2021.Piše: Nenad Kostić

Drugi neka prate modu – mi ne moramo!

Pablo Alvarez, prvi čovek najčuvenije španske vinske kuće Vega Sicilia u ekskluzivnom intervjuu za Vino & Fino kaže da je osnova njenog rada nepristajanje na kompromise sa stilom ili kvalitetom

novost drugi neka prate modu mi ne moramo vinski magazin vino fino
Vega Sicilia, najprestižnija španska vinska kuća, sinonim je za potpuni izostanak kompromisa sa kvalitetom, i za moćna, koncentrisana, karakterna vina koja su od 1864. godine do danas postala potpuni i savršeni izraz apelacije Ribera del Duero, a u kasnijim decenijama i vekovima i apelacija Toro i Rioha, pa i mađarske regije Tokaj u kojoj španski vinari prave neka od najboljih mađarskih vina. Vina iz kuće Vega Sicilia nikada ne izlaze iz podruma pre nego što su u potpunosti zrela i spremna za konzumaciju, a ovo naročito važi za vina iz slavne linije Unico, koja sazrevaju čak deset godina pre puštanja na tržište. Osnova ove neverovatne vinarske operacije jeste izuzetan perfekcionizam u radu koji ne dopušta ni najmanji „bag“ u kontroli kvaliteta.

Čovek koji je danas zaslužan i za zavidan finansijski uspeh vinarije, i za njenu izuzetnu reputaciju i među stručnjacima i među pripadnicima globalnog džet-seta (fudbaleri Nejmar i Mesi su među najvatrenijim fanovima kuće Vega Sicilia) zove se Pablo Alvarez, član porodice koja je od 1982. godine vlasnik kuće Vega Sicilia. Sa njime smo imali čast da razgovaramo u vinoteci WIne & Pleasure, gde je održana degustacija vina legendarne španske vinarije.

Alvarez za Vino & Fino kaže da je naše tržište veoma prijemčivo za vina kuće Vega Sicilia:

- Prvi put učestvujem na degustaciji u Srbiji i drago mi je zbog dolaska u vašu zemlju. U Srbiji predstavljamo vina iz svih pet naših vinarija, kao i filozofiju naših vina, od kojih neka možda i nisu dovoljno poznata vašoj publici. Srbija je dobar proizvođač vina, a njeni vinoljupci su veoma otvoreni za nove ukuse i za vina iz drugih zemalja. Počeli smo da izvozimo vina u Srbiju pre pet godina i naša vina se iz godine u godinu sve bolje prodaju – govori Alvarez.

Šta je razlog za taj uspeh?

Možda deo uspeha leži u tome što vaša vinska publika voli koncentrisana, zrela, snažna vina...Zanimljivo je da je naše vino Pintia veoma uspešno kod vas. Uopšte, vina iz regije Toro su moćna i jaka, a kupci u Srbiji vole takva vina.

Da li ste probali vina iz Srbije?

Za sada sam probao samo bela vina, a crvena su na redu. Rekli su mi da se vino u Srbiji proizvodi širom zemlje, a ne samo u nekoliko regija, i to je za mene fascinantno. Želim da probam i vina od vaših autohtonih sorti.

Koliko je važno za zemlje kao što je Srbija da podstiču rad sa autohtonim sortama?

Vina od sorti kao što je šardone ima u celom svetu i zemlje kao što je, na primer, SAD postižu sa njom izuzetne uspehe. Ali, ja mislim da je mnogo važnije da svaka zemlja za sebe sačuva svoje vinsko nasleđe i da pravi iz godine u godinu sve bolja i bolja vina od svojih sorti. Ljude u principu ne zanima toliko šardone uz zemalja kao što je vaša i oni žele drugačiji kvalitet i „ličnost“ vina, nešto što je samo vaše.

Jednom ste rekli da velika španska vina treba da odležavaju najmanje deset godina pre konzumacije...

Da, a to se pre svega odnosi na naša vina iz linije Unico. U kući Vega Sicilia nikada nećemo prodati vino koje nije u potpunosti spremno za konzumaciju i zato smo uspostavili pravilo da vina iz linije Unico moraju da odležavaju najmanje jednu deceniju. MIslim da je izuzetno važno da se vina čuvaju dok ne budu potpuno spremna za piće. Nažalost, vinske kuće danas uglavnom nisu voljne da čuvaju vina do te tačke. Mi čak i planiramo da jedan broj boca vina Unico, nekih 10 do 15 hiljada boca, sačuvamo još deset godina, kako bi se obezbedili za budućnost i kako bi u svakom trenutku mogli da kupcima ponudimo sva naša vina.



Možete li u nekoliko rečenica sumirati filozofiju kuće Vega Sicilia?

Naš cilj je da svake godine pravimo najbolja moguća vina. To je naša filozofija. Veoma je lako reći tako nešto, a veoma teško uraditi. Jedne godine možete proizvesti 100.000 boca nekog vina, a sledeće godine morate žrtvovati kvantitet i proizvesti samo 50.000 boca. To su teške odluke ali za nas je apsolutno najvažnije da održavamo jednak nivo kvaliteta iz godine u godinu. Znam za ozbiljne kolekcionare vina koji govore da je, kada je u pitanju ujednačenost kvaliteta iz berbe u berbu, Vega Sicilia najbolja vinarija na svetu. Veoma je, veoma teško održavati takav nivo kvaliteta.

Laička asocijacija na španska vina su pitomi vinogradi pod toplim suncem Juga. Vi radite na nešto drugačijem tlu...

Naši vinogradi nalaze se na visinama od 700 do 900 metara nadmorske visine. Veliki je kuriozitet to što su naši vinogradi okrenuti prema severu. Klima je tu veoma oštra. Uz uobičajeni zimski mraz, tu se dešava da i u maju bude ispod nule. A ponekad čak biva i da imamo mraz u septembru, pre berbe. To je jedino mesto na svetu gde se to dešava.

Kako se borite protiv toga?

Pre svega pomoću mašina za vetar.

Da li se pod takvim uslovima jače osećaju efekti klimatskih promena?

Reći ću vam dve stvari. Mnogi ljudi kažu da se klima ubrzano menja. Verujem da su u pitanju talasi promena koji se dešavaju bez prestanka, a mi smo trenutno u jednom vrelom talasu. No, kod nas se grožđe bere od kraja septembra do sredine oktobra, i to je oduvek bilo tako i još uvek se nije izmenilo. Druga stvar je to da se tokom poslednjih tridesetak godina rad u vinogradima izuzetno promenio. Ljudi u mnogo većoj meri kontrolišu kvantitet i kvalitet roda. Jedna od posledica toga je i ranije sazrevanje ploda. Prošle godine se u Burgundiji grožđe bralo krajem avgusta, ali to je zaista izuzetan događaj, a ne pravilo. Pravila se ne menjaju. Treba da poštujemo prirodno okruženje i vinograd, ali ne treba da budemo opsednuti klimatskim promenama.

Globalno tržište okreće se ka lakšim vinima. Da li taj trend ima bilo kakav uticaj na vaš rad?

U vinu postoje razne mode. Sećate se koliko je Robert Parker nekada voleo vina koja imaju previše svega, koja su previše zrela...I zbog njega su svi pravili takva vina. Sada se svetski trendovi okreću na drugu stranu. Što se nas tiče, mi nikada nismo namerno pravili vino kakvo bi Parker voleo, ali smo uvek znali da nas on poštuje. Da se vratim na mode: najvažnije je praviti vino koje je dostojan izraz regije. Mode prolaze a vi pri tome morate da zadržite ličnost. Kuća Vega Sicilia nikada nije pratila modu. Drugi neka prate modu – mi ne moramo! To ne znači da mislim da su mode loše. Jedan deo vinske industrije mora da prati trendove i mode, ali verujem da naš sektor, sektor vrhunskih, velikih vina, mora u potpunosti da zadrži integritet, da dopušta sebi male promene ali da mu „ličnost“ u osnovi ostane ista. To je bitno i za vinare i za potrošače.

Koji su dalji planovi kuće Vega Sicilia?

Radimo na jednom novom projektu. Kada dođe vreme, obelodanićemo kakvom. Za sada mogu da kažem ovo: svi naši vinogradi, po prirodi stvari, dosegli su limit svoje proizvodnje. Bilo kakvo dalje unapređenje ili širenje dovelo bi do pada kvaliteta. Jedini način da rastemo je da kupujemo ili stvaramo nove vinarije. Trenutno radimo na nečem novom, i možda ćemo sledeće objaviti šta je to.