Početna»Novosti»Entoni Bordejn: Mogao bih provesti život u Tokiju!
24.08.2017.

Entoni Bordejn: Mogao bih provesti život u Tokiju!

Čuveni kuvar rekao je da je za njega japanski glavni grad poprište neslućenih gastronomskih avantura koje ga čine apsolutnom svetskom gastronomskom prestonicom

novost entoni bordejn mogao bih provesti život u tokiju vinski magazin vino fino

Slavni i ekscentrični kuvar Entoni Bordejn rekao je u intervjuu za poslednji broj magazina Maksim da bi, suočen sa time da bira koji grad na planeti neće napustiti dok je živ, u deliću sekunde izabrao Tokio:

- Moj prvi odlazak u Japan bio je događaj koji mi je na više veoma stvarnih načina promenio život. Glava mi je eksplodirala od Tokija. To mi je ličilo na priliku kada sam prvi put probao LSD. Želeo sam još više i više Japana. Kada bih odlučio da živim u samo jednoj zemlji, ili čak u samo jednom gradu i da ga više nikada ne napustim, to bi svakako bio Tokio - rekao je Bordejn novinaru Maksima u pauzi tetoviranja japanskom tradicionalnom tehnikom, što je još jedna strast slavnog kuvara: sve veća površina njegovog tela prekrivena je vrhunskim tetovažama.

Ogromna strast prema Japanu je nešto o čemu je Bordejn govorio u više navrata, hvalivši neverovatna uzbuđenja koja jedan gurman može da oseti na krcatim ulicama japanskog glasvnog grada.

- Većina šefova će se lako složiti sa mnom. Gurmani nemirnih, radoznalih duhova, fascinirani slojevitošću te kuhinje i kulture, ukusima, mirisima i običajima koje ljudi sa Zapada nikada ne mogu da shvate do kraja, smatraju da je Tokio grad koji se, na jedan zamaman način, nikada ne može istražiti do kraja - rekao je Burdejn, dodavši da taj grad "hipnotiše, plaši, dezorijentiše, uznemirava".

Upitan koja su mu omiljena japanska jela, Bordejn je nabrojao deo svojih favorita:

- To je tako teško odabrati! Ali, dajte mi dobrog morskog ježa, ili nudle od heljde sa sosom od pačetine, ili vrhunski jakitori (ražnjići od piletine), i ja sam srećan čovek - rekao je Bordejn.

Pre nekoliko dana, Bordejn je razotkrio i svoju najsramotniju gurmantsku strast. Priznavši da u svakom hotelu proba špagete bolonjeze, "makar da se dobro nasmejem", kako je rekao, Bordejn je rekao da beskrajno uživa u zapečenim rezancima sa sirom, američkom jelu za siromašnije slojeve, koje jede u lancu brze hrane Popeye.

- To je odvratno i sramno i zaista to volim da jedem - rekao je Bordejn i dodao:

- Kada odlazim tamo krijem se pod kapuljačom. Ali, ljudi me uvek prepoznaju i kače moje fotografije na Instagram - rekao je Burdejn, kuvar poznat po tome što u izboru jela ne priznaje nikakve granice koje nameću gastronomska tradicija i dobar ukus.