Početna»Novosti»Film o somelijerima iz Zimbabvea osvaja svet
24.06.2021.

Film o somelijerima iz Zimbabvea osvaja svet

Dokumentarac Blind Ambition prati uspon četiri Afrikanca koji su, uprkos svim očekivanjima, postali deo svetske somelijerske elite

novost film o somelijerima iz zimbabvea osvaja svet vinski magazin vino fino
U moru dokumentarnih filmova o vinu – a svake godine snima ih se sve više – film Blind Ambition izdvojio se i temom i pristupom, osvojivši, za sada, američku publiku, u očekivanju početka prikazivanja širom sveta. U pitanju je film australijskih autora Vorvika Rosa i Boba Koua, a koji se bavi životima četiri iz Zimbabvea koji su pobegli iz svoje zemlje i postali najuspešniji somelijeri u Južnoafričkoj Republici i vinski ambasadori Zimbabvea.

Priča o članovima ekipe TeamZIM koja je uspela da se, uprkos svim preprekama, probije do uglednog World Blind Wine Tasting Championship umnogome podseća na legendarnu priču o jamajčanskim vozačima boba koji su se probili do Olimpijskih igara, opisanu u filmu Cool Runnings, i kritičari je opisuju kao najlepše osveženje u svetu vinskih filmova u dugom nizu godina.

Autori Ros i Kou već su jednom pravili film o vinu: narator njihovog ostvarenja Red Obsession, posvećenom burgundijskim vinima, bio je Rasel Krou. Blind Ambition bavi se vinarima iz daleko manje privilegovane sredine, govori Kou.

- Još dok smo snimali Red Obsession primetili smo jednu stvar o kojoj govori i Džensis Robinson u filmu Blind Ambition, a to je da u svetu vina nema mnogo rasne šarolikosti – govori Kou i dodaje:

- Junacima našeg filma trebalo je dugo vremena da uđu u sudijske panele, još više vremena da steknu titule somelijera i da uđu u posao. Oni su bez prestanka rušili barijere, i to je za nas kao autore filma bilo važnije nego samo njihovo učešće na takmičenju u slepoj degustaciji – kaže Kou. Jedan od glavnih junaka filma je Tinaše Njamudoka, današnji veoma poznat somelijer iz Kejptauna.

- Kada sam došao u Kejptaun, nisam znao ništa o vinu – govori somelijer koji danas radi u jednom od najboljih restorana u Africi, The Test Kitchen u Kejptaunu. On je ispričao i da je prvo vino koje mu se dopalo probao dok je radio kao konobar u Kejptaunu, i da je posredi bio australijski šenan blan iz 2006. Ovo vino imalo je takav uticaj na njega da je rešio da nauči sve o vinu.

- Ponekad kažem da je moje izbeglištvo bilo sreća u nesreći. Da sam ostao u Zimbabveu, nikada se ne bih bavio vinom – ispričao je Njamudoka.

Ideja o formiranju degustatorskog tima koji će činiti četiri somelijera rodom iz Zimbabvea rodila se 2015. godine, a dve godine kasnije Njamudoka i njegovi prijatelji su prvi put u životu putovali izvan Afrike i učestvovali na najprestižnijem takmičenju degustatora. I to sve uz pomoć velike Džensis Robinson MW, koja je pomogla da se skupi novac za učešće.

Dokumentarni film koji će. nadamo se, uskoro moći da se gleda i u našoj zemlji, prati pripreme za takmičenje održano 2017. godine u Burgundiji, tenzije unutar tima, i šalje jasnu poruku da na savremenoj vinskoj svi zaslužuju jednaku šansu, bez obzira iz koje zemlje ili nacije dolaze. Mlad i neiskusan tim iz Zimbabvea osvojio je na ovom takmičenju pretposlednje mesto, ali i samo učešće je, baš kao i u slućaju jamajčanskih vozača boba, uspeh o kome afrički somelijeri nisu mogli ni da sanjaju.