Početna»Novosti»Gastro pregled: Borba za golu egzistenciju
11.07.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Borba za golu egzistenciju

U gradovima Srbije na ulice su izašli i ugostitelji da se bore za svoja prava

novost gastro pregled borba za golu egzistenciju vinski magazin vino fino
Ponovno ograničavanje rada ugostiteljskih objekata za mnoge od njih značiće i kraj poslovanja, smatra naša gastro hroničarka Jelena Stojčić.

Nove mere za glavni grad znače da je, između ostalog,i ugostiteljima ograničen rad, do 23 sata i to se odnosi isključivo na lokale koji imaju bašte. U zatvorenom prostoru, osim što je zabranjeno da u jednom trenutku bude više od 10 osoba, rad je ograničen do 21 sat.

Šetnja za egzistenciju, kako su je nazvali, organizovana je putem društvenih mreža, i predvodili su se kragujevački ugostitelji. U tom gradu je od prošle nedelje uvedena vanredna situacija i doneta odluka o skraćenom radnom vremenu lokala do 20 sati radi suzbijanja širenja virusa korona. Ta odluka razbesnela je ugostitelje jer se u letnjim mesecima ugostiteljski život upravo uveče i odvija. To je vreme kada vlasnici lokala i zaposleni mogu najviše da zarade. Ugostitelji kažu da tokom i vanredne situacije profit mogu da ostvare do 10 ujutru, eventualno 11 i posle 20 sati, kada malo "prehladi" napolju.

I ugostitelji u Čačku su protestovali zbog skraćenja radnog vremena. Okupili su se ispred zgrade lokalne Skupštine jer su, kažu, potpuno svesni da ćenovo skraćenje radnog vremena dovesti do masovnog zatvaranja lokala u tom gradu. Da ugostiteljstvo visi o koncu kako u Čačku tako i u celoj Srbiji, saglasni su i vlasnici lokala za slavlja. Proslave i svadbe se zakazuju i otkazuju, a većina vlasnika neće uspeti da pregura ovo leto, i po svemu sudeći, staviće ključ u bravu.

Zanimljivo je da je godinama unazad, u letnjim mesecima, glavni problem u ugostiteljstvu bio nedostatak kadrova, odnosno odlazak radnika na sezonski rad, na primorje, najčešće u Crnu Goru i Hrvatsku. Ove godine, tih problema, nažalost nema, jer su granice još uvek zatvorene za državljane Srbije. Nekolicina njih uspela je da ode da radi, i to uglavnom u Istru. Svi ostali, kuvari, konobari, šankeri, muzičari, više od 50.000 ljudi zaposlenih u ugostiteljskom sektoru u Srbiji, biće u opasnosti da ostanu bez posla, ako se nešto uskoro ne promeni. Zato i šetaju - za golu egzistenciju!

Do sledeće subote…