Početna»Novosti»Gastro pregled: Budžeti za provod su sve tanji
15.08.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Budžeti za provod su sve tanji

Ugostitelji kažu da lokale posećuje sve manje gostiju, usled nedostatka novca namenjenog trošenju u restoranima i kafićima

novost gastro pregled budžeti za provod su sve tanji vinski magazin vino fino
Od sledećeg vikenda ugostiteljski objekti u Srbiji najverovatnije će moći da rade do 1 sat posle ponoći, a konačnu odluku o tome sa nestrpljenjem čekaju i gosti i ugostitelji. Vlasnici lokala, sa nadom da će malo bolje raditi i malo više zaraditi, a gosti u nadi da ovo leto neće proći baš bez ijednog dobrog partija, pa makar trajao "samo" do jedan sat.

Međutim, i bez obzira na očekivano ublažavanje mera, kažu ugostitelji, činjenica je da lokale posećuje zaista manje gostiju. Kao razlog za to, pre svega, navode manjak novca namenjen trošenju u restoranima i kafićima.

- Sad pred sam kraj leta, i sa gostima kojih je svakako manje nego pre, produženje radnog vremena do 1 sat posle ponoći i neće nam baš nešto mnogo doneti. Mislim da jedino može da nam donese to da nas gosti ponovo dožive kao domaćine, umesto kao policajce kojih ih teraju iz lokala pet minuta pre kraja radnog vremena. Na Zemunskom keju, tačno u 23 sata vrše se kontrole ko radi i ne poštuje pravila, a ko je zatvorio i radi po zakonu - kaže Zoran Jovanović, vlasnik popularne Cafeterie Gardoš.

Sličnog je mišljenja i upravnik beogradskog restorana Polet, Slobodan Ristić. On smatra da prava kriza tek počinje, kao i da moguće produženje radnog vremena neće mnogo uticati na poslovanje restorana.

- Nama je potrebna neka druga vrsta pomoći, a to je da nam se smanji PDV i pauzira plaćanje poreza na plate i lični dohodak zaposlenih. Evo, da bismo dobili 18.000 dinara pomoći od države, morali smo prvo da uplatimo doprinose, koji nas po radniku izađu 17.500 dinara. Mislim da sam vam dovoljno time rekao - ljutito priča Ristić.

Naravno, ima ugostitelja i koji su zadovoljni time kako rade i koji optimistično gledaju na budućnost. Vlasnica dorćolskog kafića Paidea, Nađa Živadinović smatra da joj korona nije naročito ugrozila posao.

- Mi uvek dobro radimo leti, imamo veliku baštu i zaista smo zadovoljni kako "guramo" ovaj težak period za ugostiteljstvo. Nama je kiša ponekad veći problem nego korona - govori Nađa Živadinović.

Novinama protiv korone

A u nedelji iza nas, otvoren je Nišvil džez festival, ali u online formi i bez publike. Na drugom kraju Srbije, poznata šabačka poslatičarnica Stellina otvorila je i kuhinju i time napravila pun pogodak. Iako su to svakako imali u planu da urade, situacija sa koronom, kako kaže vlasnik Ivan Jelić, samo ih je ubrzala i misli da će im pomoći da bolje preguraju leto. U Beogradu, momci iz Home na čelu sa šefom Filipom Ćirićem započeli su jedan potpuno novi projekat pod nazivom Homa Gourmet Pizza sa ciljem da gostima ponude nešto potpuno novo, i drugačije, kako kaže Filip.

- Reč je o pici napravljenoj od kiselog testa, ali sa fine dining sastojcima!

U Hominim picama, sa pirotskim kačkavaljem i tartufima, ili sa biftekom i dimljenom koštanom srži, Beograđani će za par dana moći i da uživaju, ali isključivo na kućnoj adresi, budući da se ove pice neće nalaziti na redovnom restoranskom meniju Home i Home Bistroa.

A pre nekoliko dana, prestonički restoran Miamiam promenio je svoju lokaciju, i iz Kursuline 5 prešao u Kursulinu 39 i od sutra kreće sa radom u novom lokalu sa novom baštom koja se nalazi ispod drveta lipe…

Srećno svima!

Vidimo se.

Povezani unosi