Početna»Novosti»Gastro pregled: Da li je Dubai novi gastro raj?
24.06.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Da li je Dubai novi gastro raj?

Prvim izdanjem Mišlena za Dubai obuhvaćeno je 69 restorana, od čega je 11 nagrađeno zvezdicama, dok je 14 njih dobilo Bib Gourmand preporuku

novost gastro pregled da li je dubai novi gastro raj vinski magazin vino fino
Prošle nedelje i Dubai je dobio svoj prvi Mišlenov vodič, a čisto da se zna, to se desilo pola godine posle lansiranja izdanja za Beograd, mada sa mnogo boljim rezultatima nego kod nas. Prvim izdanjem za Dubai obuhvaćeno je 69 restorana, od čega je 11 nagrađeno zvezdicama, dok je 14 njih dobilo Bib Gourmand preporuku koja je u Beogradu pripala samo jednom restoranu - Iva New Balkan Cuisine. Dva restorana ovenčana su sa po dve zvezde, dok je devet restorana dobilo po jednu zvezdu. Takav rezultat je i pokazatelj da Dubai zaista ima šta da ponudi u gastronomskom smislu budući ida je tamošnja restoranska scena veoma raznolika.

Upravo o toj različitosti govore i dodeljene prve Mišlenove zvezde: dve su otišle u jedan francuski (Stay) i jedan italijanski (Il Ristorante) restoran, dok su sa po jednom zvezdom nagrađene i kineske i japanske i portugalske kuhinje… Tačno, uvrštena je čak 21 kuhinja sveta, ali, za prvi put, ne i balkanska. Pod tim mislim na restoran balkanske kuhinje 21 grams na čijem je čelu Novosađanka Staša Tončev koja je i šefica i vlasnica i čiji je restoran, samo nekoliko dana pre lansiranja Mišlenovog vodiča uvršten u prvo izdanje Gault & Millau vodiča za Emirate.

U čuvenoj crvenoj knjizi, jednu zvezdu osvojio je i restoran Masima Boture u Dubaiju, Torno Subito koji, će vas, prema rečima inspektora čuvenog vodiča i hranom i enterijerom odvesti na italijansku obalu šezdesetih godina prošlog veka. Uostalom, Masimo Botura je možda i najbolji odgovor na pitanje iz naslova jer valjda čovek posle toliko uspeha i zvezdica zna gde treba da otvori restoran.
Do sledećeg vikenda,
Mislite o tome.