Početna»Novosti»Gastro pregled: kafane rade, ali nema gostiju
06.05.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: kafane rade, ali nema gostiju

Ugostitelji su počeli stidljivo da rade, ali uzdržani su u procenama buduće situacije. Svi nestrpljivo čekaju predstojeći vikend i narednu nedelju, kada očekuju rast prometa

novost gastro pregled kafane rade ali nema gostiju vinski magazin vino fino
Nakon hronike gastro zbivanja u globalnom karantinu, naša novinarka Jelena Stojčić polako prelazi na režim praćenja oporavka restorana i kafića, nakon najtežeg perioda u istoriji našeg ugostiteljstva. Čini se da će na putu "izlečenja" ovog dela naše privrede biti puno prepreka.

Od ponedeljka, u Srbiji rade restorani i kafići. Gostiju ima, ali dosta manje nego pre proglašenja vanrednog stanja. Svi se nadaju oporavku posla, jer ako lokali nastave da posluju sa gubitkom i troškovima koji rastu, opstaće samo deo njih: ili oni sa jakim vezama, ili oni najuporniji koji svoju upornost mogu da finansijski isprate.

Prema važećim merama, koliko gostiju u jednom trenutku može da boravi u lokalu zavisi od kvadrature. Za broj ljudi u bašti, broj kvadrata se deli sa 2,5, dok se za unutra deli sa 3,5. Socijalna distanca se podrazumeva. Nošenje maski i zaštitne opreme svih zaposlenih, takođe. Pre ulaska u lokal, gosti su zamoljeni da dezinfikuju ruke, a bez antibakterijskih gelova u lokalu, nema ni rada.

Tako izgleda ugostiteljstvo u doba korone u Srbiji. Gostiju ima, ali dosta manje nego pre, a dostava hrane ipak bolje radi nego sami lokali.Čak i da se napune, duplo manje stolova znači i duplo manje profita.

- Mislim da ljudi i nisu toliko uplašeni, ali i da im je još rano da idu po ručkovima i obilaze restorane. Situacija je takva da se finansijska neizvesnost oseća u vazduhu - objašnjava Sanja Đorđević, vlasnica restorana Lorenzo & Kakalamba čiji su gosti uglavnom stranci, kojih sada nema.

Ali, možda i jeste suviše rano za procenu jer lokali rade samo dva dana, a dosta njih još uvek nije ni počelo sa radom. Uglavnom, čekaju četvrtak i najavljenu odluku o ukidanju vanrednog stanja.

- Gradski prevoz još nije počeo sa radom, i dalje traje policijski čas, kako onda da organizujem radnike da dođu na posao i da stignu kući pre 18 časova? Jednostavno, čekam da vidim šta će da se desi. Ugostiteljstvom se bavim 20 godina, i uspeo sam da u Keopsu nikada ne poslužim alkohol. To znači da sve može da se kontroliše, kada imaš jaku želju. Ovo je situacija koju ne mogu da kontrolišem i zaista ne znam šta će biti. Sigurno je da će biti teško i da će trebati dosta vremena da se sve vrati u normalu - kaže Nikola Stupar, vlasnik čuvenog Keopsa.

Ugostiteljstvo na ispitu

Kada je pre više od nedelju dana u Srbiji doneta odluka o početku rada ugostiteljskih objekata, ugostitelji su se odmah krenuli u akciju. Sređivali su bašte, prali, čistili, krečili, dezinfikovali, nabavljali zaštitnu opremu za radnike… Cilj je jedan - da se gosti vrate u kafane!

Međutim, od uzbuđenja i početne euforije nastale povodom ponovnog otvaranja restorana, prvo su se suočili sa strogim, i, kako kažu, pomalo nerealnim merama naše države. Dosta im je zasmetalo i to što su u ovoj situaciji "poslednja rupa na svirali", iako je njihov doprinos našoj privredi dosta veliki, zasigurno veći od doprinosa koji daju teretane.

Naravno, ne bore se samo srpski ugostitelji sa novonastalom krizom. Ugostiteljstvo je na ispitu kako u Evropi, tako i u ostatku sveta. U većini zemalja ugostiteljski objekti počeli su sa radom pre nedelju ili dve. U prestonici Litvanije, u gradu Viljnusu vlast je omogućila ugostiteljima da potpuno besplatno otvore letnje bašte kako bi što brže prevazišli posledice pandemije. I to je zaista za svaku pohvalu.

A na ugostiteljskom online nebu - kuvanje, kuvanje i samo kuvanje. U nedelji iza nas, najpoznatiji vodič kroz restorane na svetu, Mišelinov vodič, na Instagramu je podelio recepte za jednostavna jela priznatih svetskih šefova.

Ikea je častila svoje kupce, otkrivanjem recepta za čuvene ćufte, a u borbu protiv pandemije uključio se i Džejmi Oliver kreiranjem serije o kuvanju kod kuće.

Do sledeće nedelje,

Živeli!