17.04.2021.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Ni da rade, ni da ne rade
Ugostitelj koji nema baštu praktično je završio svoju karijeru, mada i ovi koji je imaju, kada pogledaju vremensku prognozu za naredni period, sigurno pomisle da je bolje da je nemaju
Trenutna situacija u ugostiteljstvu u Srbiji izgleda mi kao da je najgora do sada. Prošlo je već previše vremena od početka pandemije, previše vremena i loših odluka da bi se uopšte i sačuvalo domaće ugostiteljstvo. Ko će opstati i uspeti da spase biznis od propadanja pitanje je na koje vam niko od ugostitelja ne može da dati siguran odgovor. Mnogo je restorana zatvoreno u Beogradu i nažalost tek će da se zatvaraju, a o ugostiteljstvu u manjim gradovima da i ne govorim. Ugostitelj koji nema baštu praktično je završio svoju karijeru, mada i ovi koji je imaju, kada pogledaju vremensku prognozu za naredni period, sigurno pomisle da je bolje da je nemaju. Nit' da rade, nit' da ne rade.
U ponedeljak je u Beogradu održan Protest za opstanak ugostitelja, muzičara i ivent industrije, ali kao i da nije. Njihovi zahtevi nisu ni stigli do predstavnika Vlade, iako su se učesnici protesta okupili ispred zgrade Vlade sa idejom da predaju svoje zahteve i zatraže direktnu finansijsku pomoć od države. I sad u ponedeljk, kako su najavili, protestvovaće opet, kažu, dok skroz ne bankrotiraju.
I zaista, nije tajna da se u ostatku Evrope ipak malo više vodi računa o ugostiteljskom sektoru nego kod nas, bez obzira što u većini zemalja restorani i dalje rade sa ograničenjima, i bez mogućnosti da gostima služe večeru od koje najviše zarađuju. Veliki svetski ugostitelji i šefovi predviđaju normalizaciju poslovanja do kraja 2021. čemu se ugostitelji u Srbiji, pa i u regionu gde je situacija slična kao kod nas, nimalo ne nadaju. Kod nas je, kako kažu, nada odavno umrla…
Do sledećeg vikenda,
Sunce, izađi!