Početna»Novosti»Gastro pregled: Ni da rade, ni da ne rade
17.04.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Ni da rade, ni da ne rade

Ugostitelj koji nema baštu praktično je završio svoju karijeru, mada i ovi koji je imaju, kada pogledaju vremensku prognozu za naredni period, sigurno pomisle da je bolje da je nemaju

novost gastro pregled ni da rade ni da ne rade vinski magazin vino fino
Trenutna situacija u ugostiteljstvu u Srbiji izgleda mi kao da je najgora do sada. Prošlo je već previše vremena od početka pandemije, previše vremena i loših odluka da bi se uopšte i sačuvalo domaće ugostiteljstvo. Ko će opstati i uspeti da spase biznis od propadanja pitanje je na koje vam niko od ugostitelja ne može da dati siguran odgovor. Mnogo je restorana zatvoreno u Beogradu i nažalost tek će da se zatvaraju, a o ugostiteljstvu u manjim gradovima da i ne govorim. Ugostitelj koji nema baštu praktično je završio svoju karijeru, mada i ovi koji je imaju, kada pogledaju vremensku prognozu za naredni period, sigurno pomisle da je bolje da je nemaju. Nit' da rade, nit' da ne rade.

U ponedeljak je u Beogradu održan Protest za opstanak ugostitelja, muzičara i ivent industrije, ali kao i da nije. Njihovi zahtevi nisu ni stigli do predstavnika Vlade, iako su se učesnici protesta okupili ispred zgrade Vlade sa idejom da predaju svoje zahteve i zatraže direktnu finansijsku pomoć od države. I sad u ponedeljk, kako su najavili, protestvovaće opet, kažu, dok skroz ne bankrotiraju.

I zaista, nije tajna da se u ostatku Evrope ipak malo više vodi računa o ugostiteljskom sektoru nego kod nas, bez obzira što u većini zemalja restorani i dalje rade sa ograničenjima, i bez mogućnosti da gostima služe večeru od koje najviše zarađuju. Veliki svetski ugostitelji i šefovi predviđaju normalizaciju poslovanja do kraja 2021. čemu se ugostitelji u Srbiji, pa i u regionu gde je situacija slična kao kod nas, nimalo ne nadaju. Kod nas je, kako kažu, nada odavno umrla…

Do sledećeg vikenda,

Sunce, izađi!

Povezani unosi