Početna»Novosti»Gastro pregled: Noćni život, šta to beše?
04.07.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Noćni život, šta to beše?

Od večeras se u Beogradu umesto od ponoći partija do 23 sata, a žurke koje su bile zakazane za naredni period ili su u potpunosti otkazane, ili pomerene za avgust

novost gastro pregled noćni život šta to beše vinski magazin vino fino
U godini korone nema predaha za ugostitelje: udarci ih stižu jedan za drugim. Jelena Stojčić nastavlja da beleži dešavanja na našoj gastro i klupskoj sceni i ponovo nema dobre vesti.

Nema više klabinga u glavnom gradu, bar u naredne dve nedelje koliko će, kako je najavljeno, na snazi biti nove mere u borbi protiv korona virusa. Kao već i po običaju, nove mere najviše se odnose na ugostiteljstvo, a ovog puta, na udaru su noćni klubovi i splavovi.

Već danima unazad, u javnosti su noćni klubovi proglašeni leglom zaraze. Pretpostavljam da je to zbog nedavno objavljenih podataka koji pokazuju da se najviše ljudi u poslednje vreme zarazilo u noćnom provodu. Ali, bez obzira što se o metodologiji ove nove statistike još uvek ništa ne zna, ipak je donesena odluka da svi ugostiteljski objekti na teritoriji Beograda ne mogu da rade u periodu od 23 sata do 6 sati ujutru. To vreme je, upravo, vreme kada noćni klubovi i rade. Osim ograničenja rada objekata, nove mere propisuju i da u zatvorenom prostoru najviše može da boravi 100 gostiju, na distanci od metar i po, dok je u baštama dozvoljeno da bude do 500 ljudi. Mada, koja to bašta u Beogradu može da primi uopšte 500 ljudi a da poštuje mere o distanciranju? Možda, Topčiderac.

Ugostitelji ljuti

Pred vlasnicima klubova, barova i splavova su dve opcije: ili da zatvore svoje lokale ili da preusmere noćno poslovanje u dnevno kako bi sačuvali svoj biznis. Mnogi će, kažu, u narednim danima organizovati Matine žurke, koje su inače, bile uobičajena pojava nedeljom u Beogradu.
A i pre nego što su donesene nove mere, ugostitelji Beograda izdali su saopštenje u kome se brane od napada javnosti. "Mi nismo leglo zaraze! Mi smo 20.000 ljudi koje živi od svog ugostiteljskog rada“, poručili su.

Oni su ljuti, kažu, jer im je prvo omogućeno da rade, pa opet onemogućeno. Slušali su preporuke struke, i kada su dobili zeleno svetlo, otvorili su lokale. Svoje objekte zatvorili su u martu i nisu radili do 5. juna. Za to vreme, kako su rekli u saopštenju, zadržali su radnike, plaćali rentu i poreze. U početku su dobro radili jer su ljudi bili željni provoda. Preduzeli su sve neophodne mere kako bi zaštitili i zaposlene i goste, ali ni to očigledno nije bilo dovoljno.

Virus se, nažalost, u srpsko ugostiteljstvo vratio odmah posle 21. juna. Ostaje nam da vidimo do kada će biti tu, u jednoj od najprofitabilnijih grana privrede naše zemlje…

Držite se, ugostitelji,

Uz vas smo!

Povezani unosi