Početna»Novosti»Gastro pregled: Tužno proleće za restorane
27.03.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Tužno proleće za restorane

Kuhinje restorana u Srbiji sada su stvarno kuhinje duhova, kako ih u svetu deklarišu još od početka pandemije, a šefovi i restorateri veoma su zabrinuti za budućnost

novost gastro pregled tužno proleće za restorane vinski magazin vino fino
Sunce konačno sija, a o ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata, pa makar i samo bašti nema ni reči. Neizvesnost sve više raste, pogotovo jer se ni ne nazire trenutak kada će domaći ugostitelji moći opet da rade, a ko nije uveo i uspeo da razradi dostavu, po svemu sudeći, loše mu se piše. Šalterska prodaja u lokalima je dozvoljena, mada nedovoljna za preživljavanje, većina kafića i fast fudova su svoje poslovanje prilagodili tako da gosti mogu da kupe hranu i piće za poneti i bez ulaženja u lokal.

Kuhinje restorana u Srbiji sada su stvarno kuhinje duhova, kako ih u svetu deklarišu još od početka pandemije, a šefovi i restorateri veoma su zabrinuti za budućnost I ne samo kod nas već i u celom svetu. U Italiji, u kuhinji jednog restorana pre desetak dana, nastala je fotografija koja postala simbol nedaća u ugostiteljskom sektoru. Na njoj je pogrbljena šefica i vlasnica lokala kako se drži za glavu, uslikana u trenutku kada je doneta odluku o ponovnom zatvaranju.

PLATI, PA SE KLATI

S druge strane, francuski ugostitelji se polako pripremaju za ponovno otvaranje, pa su tako i za prvi eksperimentalni, „covid free“ restoran morali da plate adaptaciju od 12 hiljada evra. Reč je, zapravo, o već postojećem restoranu koji ima i Mišlenovu zvezdu, a odnedavno, verovali ili ne, imai tunel za UV dezinfekciju jela i ručke u toaletu prekrivene dekontaminirajućim premazom. U Francuskoj ovako nešto možda i može da uspe, ali zamislite situaciju da jedan ugostitelj u Srbiji na svu muku i izostanak prave pomoći treba još i da skupi toliko novca da bi spasio biznis od propadanja. Nezamislivo, zar ne? Naročito ako znamo da skoro i ne postoji ugostitelj u našoj zemlji koji i dalje ima lokal, a da ne mora svakog meseca da ulaže svoj novac da bi radio, odnosno, da ne bi radio. Manji restorani, od početka pandemije, u minusu su između hiljadu i tri hiljade evra mesečno, dok vlasnici većih restorana često i duplo više novca izdvajaju za spas poslovanja.

Do sledećeg vikenda,

Popijte kafu za poneti, putem dostave naručite hranu iz restorana, pomozite ugostiteljima i čuvajte se!

Povezani unosi