Početna»Novosti»Gastronomski susret Srbije i Južne Koreje
11.05.2018.

Gastronomski susret Srbije i Južne Koreje

Ambasada Republike Koreje u Srbiji i restoran Iris priredili su degustacioni meni u kome su se sjedinile korejska i srpska kuhinja

novost gastronomski susret srbije i južne koreje vinski magazin vino fino
Foto: Luka Jovanović

U utorak, 8. maja održana je vrlo posebna večera sa međunarodnom temom: ambasada Republike Koreje u Srbiji i restoran Iris priredili su degustacioni meni u kome su se sjedinile korejska i srpska kuhinja! Autori menija sa sedam jela su gospođa Đina Kim, glavni kuvar rezidencije ambasadora Republike Koreje, i tim šefova iz restorana Iris.

Na meniju su bili naengmyeon, to jest nudle od krastavca sa kimčijem, potom grilovani djubek sir sa korejskim sosom od senfa, meso planinskog govečeta – buše sa soja sosom i pilavom, korejska sarma, citrus granita sa korejskom pirinčanom votkom, njoki sa šljivama i sladoledom od anisa, rolnice zelenog čaja sa kremom od crvenog pasulja i tradicionalne korejske poslastice. Sve ovo ispratila su i vrhunska vina – furmint iz kuće Dukay-Sagmeister, Zanos Ivanović

- Sastojci i forme korejskih i srpskih jela veoma su različiti međudobno, ali je iznenađujuće da se ipak mogu pronaći sličnosti u ukusima. Nadam se da će između ove dve gastronomske kulture ubuuće biti više saradnje – rekao je Ju Dae-jong, ambasador Republike Koreje u Srbiji.

Dešavanju su prisustvovali pripadnici diplomatskog kora u Srbiji i javne ličnosti iz sfere politike, kulture, medija i biznisa.