Početna»Novosti»GOSTI IZ BORDOA: POVRATAK U BUDUĆNOST
24.03.2016.

GOSTI IZ BORDOA: POVRATAK U BUDUĆNOST

Srpska kuhinja i Chateau Palmer

novost gosti iz bordoa povratak u buduĆnost vinski magazin vino fino
Prvi put u istoriji, Beograd je bio domaćin Chateau Palmer-u, jednom od najpoznatijih poseda Bordoa, a lokalna kuhinja, oslonjena na srpsku tradiciju, igrala je glavnu ulogu na večeri na kojoj su sa biranim zalogajima uparena i predstavljena vina velikog Palmera. Iza celokupnog koncepta stao je dvojac koji čine somelijer Nemanja Papić i šef Vanja Puškar. Ovi momci su nas prošle godine već ugostili na izvanrednoj večeri Povratak u budućnost, o kojoj smo pisali u XY broju magazina Vino & Fino, kada su pokazali i dokazali da bi lokalna gastronomija i autohtone sorte grožđa trebalo da nađu zajednički put ka svetlijoj budućnosti. Dolazak vinarije Chateau Palmer iskorišćen je kao povod za drugi deo istog filma. Povratkom u budućnost 2, održanim jedne decembarske večeri u restoranu Prime beogradskog hotela Crown Plaza, Nemanja i Vanja su dokazali da je lokalna kuhinja dovoljno kvalitetna da ju je moguće upariti sa najboljim vinima sveta.
Dakle, pozornica je bio restoran Prime, a na njoj glavni glumci boce vina, a sve pod rediteljskom rukom domaćina Kristofera Mejersa, komercijalnog direktora imanja Chateau Palmer. Posle uvodnog razigravanja šampanjcem Mumm Cordon Rouge, stiglo je i prvo jelo. Kombinacija makarunsa, odnosno puslica, ali ovog puta u slanoj verziji, odmah je stavila do znanja koliko je ovo ambiciozna i ozbiljna večera. Jedna puslica bila je od šargarepe, sa musom od kravljeg i snegom od ovčijeg sira, a druga od cvekle sa hibiskusom, kajmakom i pršutom. Uz tu kombinaciju ukusa posluženo je Palmerovo belo vino Vin Blanc De Palmer 2013. Usledio je terin od mangulice sa čvarcima i gelom od dunje, uz koji je poslužen Palmer Alter Ego iz berbi 2010. i 2005. Uz sočni i slasni odrezak od buše, sa kremom od spanaća, upareni su Chateau Palmer 2005 i Chateau Palmer 1998 – oba vina proslavljena ocenama Roberta Parkera, koji ih je rangirao bolje od Chateau Margaux-a iz istih berbi. Usledio je famozni Chateau Palmer 1989, koji je poslužen uz odležali juneći odrezak sa smrčkom, tikvicama i hrskavim mrvicama pirotskog sira. Na kraju su došle pihtije, ali slatke! Za ovaj spektakularni voćni dezert pobrinuo se Krsto Radović iz poslastičarnice Mandarina, a uz njega je stiglo vino Historical XIXth Century, nesvakidašnja Palmerova kupaža koja sadrži i syrah iz Rone. Kao didžestiv, a ujedno i najava za sledeću večeru, paralelno su poslužena dva vinjaka: Premier iz Istre i redak jubilarni Rubinov vinjak 600. Krešendo na kraju spektakla! Jedva čekamo treći deo!

Foto-galerija

novost gosti iz bordoa povratak u buduĆnost vinski magazin vino fino