Čuveni šef Heston Blumental pomogao je u dizajniranju roštilja koji i po dizajnu i po funkcionalnosti deluje kao kuhinjsko pomagalo iz najluđih snova. Roštilj po imenu 4K proizvela je američka kuća Everdure i prodaje ga po ceni od 2.699 dolara.
- Model je inspirisan japanskim kamado stilom pečenja u zatvorenim roštiljima i dugom tradicijom pripreme hrane u zatvorenim keramičkim sudovima - navode proizvođači.
Ovaj roštilj je izvanredno svestran i u njemu se može spremati zaista širok raspon jela, od grilovanog i dimljenog mesa na tradicionalni američki način, pa do prave napuljske pice, i to na način u kome nema nikakvog kompromisa sa tradicijom. Ovaj roštilj, naime, po potrebi razvija zaista visoke temperature, koje su ključne za pečenje pice po originalnom receptu.
- Pica se u ovoj peći može ispeći za samo dva minuta. Toliko se brzo ispeče da listovi bosiljka ostaju zeleni, iako je pica već gotova - govori Heston Blumental.
Podrazumeva se da roštilj ima ugrađene temperaturne sonde za merenje temperature unutar mesa, kao i sistem za brzo paljenje. Takođe, roštilj ima i inovativno rešenje za dodavanje ćumura bez gubitka temperature.
- Nekada ste gubili puno toplote kada biste dodavali ćumur. U ovoj peći ćumur se dodaje u specijalnu komoru sa strane i ne gubi se toplota - govori slavni kuvar. On je, u pesničkom nadahnuću, rekao i da je vatra za njega nešto zaista posebno i da je zato sa mnogo ljubavi pristupio ovom projektu:
- Kuvanje na vatri je zapravo početak čovečanstva i ono što čoveka deli od drugih vrsta. Ona nam je omogućila da razgovaramo i formiramo grupe, a ne da po ceo dan lovimo da bismo jeli - rekao je Blumental.