Početna»Novosti»Hrvatska vina i mediteranski zalogaji u konobi Tata Mata
26.02.2018.

Hrvatska vina i mediteranski zalogaji u konobi Tata Mata

Vinsko-gastronomski susret u Beogradu organizovala je Hrvatska gospodarska komora, kao ekskluzivan događaj na marginama sajma BeoWine Fair

novost hrvatska vina i mediteranski zalogaji u konobi tata mata vinski magazin vino fino
U beogradskoj konobi Tata Mata na marginama sajma BeoWine Fair održana je degustacija probranih vina iz Hrvatske, uparenih sa specijalitetima ribljeg restorana koji se - gle čuda - nalazi baš u Dalmatinskoj ulici.

Događaj je vodio vinski kritičar i urednik našeg magazina Igor Luković, koji se u uvodnoj reči zahvalio gostujućim vinarijama iz Hrvatske, kao i Hrvatskoj gospodarskoj komori koja je organizovala ovaj lep vinsko-gastronomski susret. Pero Mijakić, direktor predstavništva HGK u Beogradu, rekao je da je uloga ovog tela da produbljuje regionalnu privrednu saradnju u svim oblastima, pa tako i u oblastima vinarstva i gastronomije.

Vinsko-gastronomski spektakl počeo je degustacijom dve malvazije. Malvazija istarska Bomarchese 2016 kuće Degrassi i Malvazija istarska San Martino 2017 vinarije San Martino uparene su sa kanapeima sa bakalarom na belo i pateom od bele ribe, nakon čega su usledili tartar od tune i tartar od jakobovih kapica i gofa, upareni, pomalo neuobičajeno, ali više nego uspešno, sa dva vina iz Slavonije: Graševinom vrhunskom 2017 vinarije Kutjevo i Graševinom Miraz 2015 vinarije Feravino. Usledili su nešto kompleksniji zalogaji - grdobina u penušavom vinu sa pinjolima i hobotnica sa grila, koje je ispratila Graševina vrhunska 2016 vinarije Belje.

U nastavku večere je poslužena izvanredno sočna i mekana konfitirana jagnjetina sa aromatičnim biljem, servirana na palenti. Uz to jelo degustirana su vina Babić 2012 kuće Vinoplod iz Šibenika i Merlot barrique 2015 iz Dalmacijavina, a na stolovima zvanica našli su se i paški sir, kao i jedan vrsni plavac mali, Dingač reserve 2012 iz kuće Skaramuča.

Dalmatinska rožata, najpoznatija poslastica tog dela sveta, poslužena je uz Muškat žuti San Martino 2017 i Traminac izborna berba bobica 2015 iz Iločkih podruma, čime je i stavljena tačka na gurmanski deo večeri, koja se nastavila uz klapske i tamburaške pesme do duboko u noć.