Početna»Novosti»I od piva mogu da nastanu sjajni kokteli!
07.10.2017.

I od piva mogu da nastanu sjajni kokteli!

Koktel majstor Đulio Pentene predstavio u restoranu Sakura pića napravljena od piva italijanske kraft pivare Birra del Borgo

novost i od piva mogu da nastanu sjajni kokteli vinski magazin vino fino

I od piva mogu da se prave vrhunski kokteli, a kao baza mogu da posluže i lageri neutralnog ukusa i karakterna piva iz malih, "kraft" pivara. U restoranu Sakura u beogradskoj Beton hali održana je demonstracija pravljenja koktela od piva koju je vodio italijanski koktel majstor Đulio Pentene, predstavnik kraft pivare Birra del Borgo. On je, koristeći piva ove pivare, pokazao gostima demonstracije mogućnosti piva kao nosioca osnovnog ukusa koktela.

Koristeći pilsner My Antonia, jako, balansirano piće koje je 2015. proglašeno za najbolji svetski pilsner u kategoriji Strong lager za 2015. godinu na autoritativnom RateBeer ocenjivanju, kao i vrhunski džin, Pentene je napravio koktel po imenu Ittinerante (Lutalica), jednostavne i snažne arome koji budi asocijacije na tropska mora i priče o mornarskim avanturama pod sazvežđem Južnog krsta.

Uz pomoć piva ReAle, jakog IPA piva punog aroma hmelja, agruma i bibera, Pentene je napravio koktel Refreshing Ale, sasvim drugačije filozofije - drugi nosilac ukusa bila je premijum tekila, a za boju zalazećeg sunca pobrinuo se aperol, i stvoren je izvanredan aperitiv, kiseo, aromatičan i snažan, sa velikom sposobnošću da "prevari" konzumenta. Sušiji restorana Sakura "stvorili" su se na šanku u pravom trenutku, jer ovo piće apsolutno traži neki zalogaj nakon gutljaja.

Vedre boje koktela u "hajbol" čaši isprovocirale su jednu gošću radionice da stavi slamčicu u piće, što je Pentene iskoristio kao povod da objasni da je veliki protivnik slamčica u koktelima:

- Ovakve koktele, i koktele uopšte, ne bi trebalo piti na slamčicu i sebe smatram velikim protivnikom slamčice. Uživanje u piću počinje pogledom na čašu, nastavlja se udahom mirisa pića i završava ispijanjem. Kada koristite slamčicu, vi dolazite pravo na poslednju tačku i gubite deo uživanja - rekao je Pentene.

Gostima su predstavljena i druga piva u ponudi pivare Birra del Borgo - Cortigiana, ekskluzivno pivo napravljeno, kako kažu, po meri nežnijeg pola, i Duchessa, pivo punog voćnog mirisa obogaćenog lakim ukusom bibera.