Početna»Novosti»Izložba o čokoladi u Muzeju primenjene umetnosti
14.11.2017.

Izložba o čokoladi u Muzeju primenjene umetnosti

Postavka pod nazivom Crno i belo - priča o čokoladi posvećena je jubileju kompanije Art Ival koja stoji iza čokoladnog brenda Premier

novost izložba o čokoladi u muzeju primenjene umetnosti vinski magazin vino fino

U Muzeju primenjene umetnosti 16. novembra biće otvorena trodnevna izložba posvećena čokoladi. Izložba je priređena povodom 25 godina poslovanja kompanije Art Ival iz Beograda, koja stoji iza poznato brenda Premier.

Izložbu pod nazivom CRNO I BELO – PRIČA O ČOKOLADI, autora mr Olge Vasić i dr Dese Đorđević-Milutinović priređuje Prirodnjački muzej iz Beograda, u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti.

- Kao predstavnik vrhunske poslastice, čokolada je danas simbol slasti i zadovoljstva i deo stvarnosti razvijenog dela ljudskog društva , fenomen koji odavno više ne tumačimo. Više i ne opisujemo čokoladu, osim kad je ocenjujemo ili hvalimo (reklamiramo), a dok nam se blaženstvo razliva „duhom i telom,” ne mislimo o suštini i poreklu ove omiljene poslastice. Važno je da čokolade ima i da je dostupna - navodi se u pozivu na izložbu i dodaje:

- Ne razmišljamo da je sirovina za nju uvozni postkolumbovski artikal, koji se tokom istorije postupno širio po svetu, za zadovoljstvo najpre privilegovanih, a tek potom i srednjih i nižih društvenih spratova. Ne pomišljamo da u pozadini ogromne industrije čokolade u svetu stoji plod jednog tropskog drvceta nazvanog - Theobroma cacao. Ne znamo, ili ne želimo da znamo ni za mračnu stranu čokolade, o plantažama kakaovca, niti za zloupotrebu dečije radne snage koje i danas ima na udaljenim plantažama.

Izložba će biti otvorena do 18. novembra od 11 do 19 časova, a ulaz je besplatan.