Početna»Novosti»Kako biste vi prošli na ispitu za titulu Master of Wine?
13.06.2017.

Kako biste vi prošli na ispitu za titulu Master of Wine?

Na ispitu za najprestižniju vinsku titulu na planeti našlo se više od 150 kandidata, a veterani kažu da je ovogodišnje testiranje veoma teško, ali korektno

novost kako biste vi prošli na ispitu za titulu master of wine vinski magazin vino fino

Više od 150 kandidata je prošle nedelje polagalo drugu etapu ispita za najprestižniju vinsku titulu na svetu – Master of Wine. Ispiti su održani u Londonu, San Francisku i Sidneju, a kandidati su se, prenosi sajt Wine Searcher, suočili sa kanonadom ekstremno zahtevnih pitanja u kojima su na proveru stavljena njihova znanja iz svih oblasti vinske kulture, od komercijalnih i tehničkih aspekata do poznavanja vina sa svih meridijana.

Ispit je bio podeljen na teorijski i praktični deo. U teorijskom delu kandidati su odgovarali na pitanja koja zahtevaju znanja iz celog procesa proizvodnje vina: dostupnost vode u vinogradu, obezbeđivanje radne snage, suzbijanje štetočina, filtriranje, upotreba enzima i sulfita...U narednim etapama prešlo se na poslovni deo. Kandidati su morali da pokažu da umeju da koriste društvene mreže u promociji vina, da pokažu da umeju da rade i sa velikim trgovinskim lancima i sa malim, nezavisnim vinotekama, a to je samo jedan mali deo potrebnog znanja.

Jedno od pitanja glasilo je: „Kao vlasnik vinarije iz Bordoa, sa leve obale, koje su vam opcije na raspolaganju za predstavljanje vina na tržištu“? Drugo pitanje je praktična razrada starog vinarskog aforizma: „Kako napraviti malo bogatstvo u vinskom poslu? Počnite sa velikim bogatstvom“. U ispitnoj verziji ono glasi: „Nasledili ste 10 miliona dolara i želite da investirate novac u vinsku industriju. Kako ćete ostvariti najveći profit?“

U delu ispita koji se bavi savremenim pitanjima kandidati su obrazlagali svoje stavove u vezi sa, na primer, pitanjem da li je nauka vinu oduzela romantiku i da li je vinu potrebna lepa pozadinska priča da bi bilo zanimljivo na tržištu.

Praktični deo je, kao i uvek, bio mukotrpan i pun trik pitanja. Prva nemilosrdno teška degustacija obuhvatila je bela vina, a kandidati su identifikovali berbe od doline Loare, Alzasa, preko Šablija, Novog Zelanda, Italije, pa do Španije.

Degustacija crvenih vina bila je još teža, sa glavolomkama kao što je identifikacija vina od devet dolara (Oxford Landing Cabernet Shiraz) nakon vina od 157 dolara (Chateau Montrose).

U poslednjoj degustaciji više nije bilo nikakvih kočnica za ispitivače: tu su se našli beli zinfandel rame uz rame sa šerijem i gevurctraminerom iz pozne berbe.

Dejvid Alen MW, koji je stekao titulu pre sedam godina a danas je direktor za vina sajta Wine Searcher, kaže da su pitanja bila teška ali korektna.

- Jako su mi se dopala ovogodišnja pitanja. Teorijski deo bio je težak kao uvek, ali dovoljno otvoren da kandidati mogu da pokažu svoje najjače strane. Deo sa identifikacijom vina bio je veoma dobro osmišljenm i zastupljena su vina od masovne proizvodnje do klasika kao što je Chateu Montrose 1996.

Da li mislite da biste mogli da ponesete titulu Master of Wine, ili makar da odgovorite na poneko od pitanja pred kojima klecnu kolena i najvećim vinskim stručnjacima na svetu? Sva pitanja možete videti na ovom linku.