Početna»Novosti»DA LI BISTE STAVILI LED U VINO?
16.06.2017.Chateau Grand Traverse

DA LI BISTE STAVILI LED U VINO?

U vinskom svetu menja se odnos prema nekada prezrenoj navici, pa čak i neke vrhunske vinarije savetuju da se neka njihova vina probaju sa kockicom leda

novost da li biste stavili led u vino vinski magazin vino fino
Stavljanje leda u vino uobičajeno se smatra za jedan od najvećih grehova u postupanju sa ovim plemenitim napitkom. Ovaj postupak, kako prenosi Dekanter, najiritantnija je stvar koju možete uraditi u prisustvu vrhunskog somelijera. No, Dekanter navodi i da se stavovi o ledu u vinu menjaju poslednjih godina. Neke vinarije čak preporučuju da se njihovo vino konzumira sa ledom, kao u slučaju vina Moët Ice Impérial Rosé NV koje je promovisano ove godine.

Ima i vrhunskih vinskih stručnjaka koji blagonaklono gledaju na led u vinu, ali upozoravaju da će led brzo pokvariti ukus vina. Piter Ričards MW kaže:

- Ja mislim da imate pravo da radite šta god želite sa vinom, sve dok vas to čini srećnim. A to i jeste osnovna svrha vina. No ako pijete sa ledom, pijte brzo inače će se ukus suviše razblažiti - kaže ovaj nosilac titule Master of Wine

Ričards preporučuje mnogo otmeniji način za hlađenje vina u čaši:

- Zamrznite zrna grožđa i koristite ih umesto leda. Grožđe će rashladiti vino ali ga neće razblažiti - rekao je.

U američkoj vinariji Chateau Grand Traverse nemaju nikakav problem sa hlađenjem vina pomoću kocki leda, pa su svoj blog unos posvećen ledu u vinu ilustrovali čašom vina Pinot Grigio 2014 posluženom on the rocks.

- Ako volite da u vašoj čaši plutaju kockice leda, nemojte se nikome izvinjavati zbog toga. Nemojte da dozvolite da vas nazivaju rušiocem vinske kulture. Neka pravila su napisana da bi se kršila. Bilo da pijete vino samo ponekad ili ste iskusni vinski entuzijasta, vino služi za vaše uživanje, kako god da želite da ga pijete.

U ovoj kući navode da su najbolja vina za stavljanje leda - pino griđo, polusuvi rizling i šardone, kao i "lakša" crvena vina, uz zaključak da se zapravo u svako vino koje se najčešće pije leti može, ako vam tako prija, staviti par kocki leda.