Početna»Novosti»Londonski Dandelyan je najbolji bar na planeti!
19.10.2018.

Londonski Dandelyan je najbolji bar na planeti!

Na nadmetanju World's 50 Best Bars pobedio je bar koji je već dva puta osvojio nagrade za najbolju kartu koktela na svetu

novost londonski dandelyan je najbolji bar na planeti vinski magazin vino fino
Najbolji bar na svetu nalazi se u Londonu, i nosi ime Dandelyan! Na nadmetanju World's 50 Best Bars, koje sponzoriše čuveni brend mineralne vode Perrier, pobedio je bar koji je već dva puta osvojio nagrade za najbolju kartu koktela na svetu i koji je samo nekoliko dana pred proglašenje pobednika na globalnom nadmetanju barova objavio da će trajno zatvoriti vrata sledeće godine. Naravno, posle ove nagrade odluka o zatvaranju usledio je veliki pritisak na vlasnike da preispitaju svoju odluku, a šta god da se dogodi - ljubitelji ekskluzivne večernje zabave imaju još nekoliko meseci da se uvere u opravdanost odluke žirija nagrade World's Best Bars.

Bar Dandelyan, koji se nalazi u hotelu Mondrian, najpoznatiji je po svojoj inovativnoj karti koktela. Ime karte je Modern Life of Plants, što predstavlja igru reči - reč plant istovremeno znači sadnica i fabrički pogon, i posvećena je industrijalizaciji i proizvodnji hrane na veliko. Karta je podeljena u tri sekcije, Nana, Grozd i Hmelj, i u njoj se nalaze originalni, ekskluzivni kokteli, kao i savremene interpretacije klasičnih koktela. Iza koncepta stoji Rajan Četjavardana, koji je 2015. proglašen za najboljeg barmena na svetu. Svi kokteli na listi koštaju 12.5 i 13 funti.

2. AMERICAN BAR, LondonOvaj bar u hotelu Savoj u Londonu je jedan od najslavnijih na svetu, i star je čak 130 godina. Malo je poznatih lica koja nisu stupila u ovo legendarno mesto, a sjajna zabava uvek je zagarantovana: 7 dana u nedelji u American Baru svira se savršeni američki džez. Karta koktela zove se Every Moment Tells a Story i inspirisana je crnobelim fotografijama zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina, kao što su Dejvid Bouvi, Ava Gardner, Elizabet Tejlor...Svaki koktel posvećen je tajnim pripovestima koje leže iza ovih portreta.

3. MANHATTAN, SingapurNa trećem mestu liste nalazi se najčuveniji bar u Singapuru. Bar Manhattan inspirisan je zlatnim dobom koktela, i napravljen je tako da u svakom detalju podseća na barove iz vremena najveće slave njujorške ugostiteljske scene. Piću se ovde posvećuje toliko pažnje da ovaj bar jedini na svetu ima sopstvenu namensku prostoriju za zrenje viskija u bačvama.

4. NoMAD, NjujorkČetvrto mesto pripalo je njujorškom baru koji zrači nepretencioznošću i čiji su se vlasnici postarali da naprave atmosferu starinske njujorške taverne u kojoj se toče vrhunski klasični kokteli. Tu je i perfektna kafanska hrana kao što je pita od piletine - ali sa dodatkom foie gras paštete i crnih tartufa. Iza ovog koncepta stoji Leo Robiček, legenda njujorških barova i restorana.

5. CONNAUGHT BAR, LondonNa petom mestu je londonski bar koji zrači otmenošču: ovde se dolazi radi ljubavnog sastanka ili poslovnog razgovora na najvišem nivou. Enterijer koji je kreirao Dejvid Kolins nastao je po uzoru na englesku i irsku kubističku umetnost dvadesetih godina prošlog veka, sa dodirom bezvremene elegancije. Za koktele je odgovoran Agostino Perone, koji ne samo da je stvorio fantastičnu kartu koktela, već i priređuje masterklasove iz umetnosti stvaranja koktela, po ceni od 250 funti.