Početna»Novosti»Međunarodno udruženje sirara primilo članove iz Srbije
01.02.2019.

Međunarodno udruženje sirara primilo članove iz Srbije

Događaj u Francuskoj ambasadi uveličala je i poseta čuvenog majstora sira i predsednika ovog udruženja, Rolana Bartelemija

novost međunarodno udruženje sirara primilo članove iz srbije vinski magazin vino fino
U prostorijama Francuske ambasade u Beogradu u četvrtak, 31. januara održano je prvo zasedanje Međunarodnog udruženja sirara održano u Srbiji. Događaj koji je održan na inicijativu kompanije Mlekoprodukt, članice Savencia Fromage & Dairy grupe, bio je prilika da se u redove Bratstva svetog Igizona, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, prime prvi članovi iz Srbije. Događaj je uveličala i poseta čuvenog majstora sira i predsednika ovog udruženja, Rolana Bartelemija.

U redove Bratstva, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, primljeni su ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević, Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, Kventin Roaje, predsednik kompanije Deleze, Goran Kovačević, generalni direktor trgovinskog lanca Gomex, Sreten Radović, direktor izdavaštva kompanije Ringier Axel Springer, Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino i član borda Udruženja somelijera Srbije, Gijom Iskander, šef kuhinje restorana Langouste iz Beograda, Tijeri Leforestije, komercijalni direktor grupe Savencia. Istog dana imenovan je i generalni direktor Mlekoprodukt, Andrej Beslać.

Novoimenovani članovi imaće ulogu da nastave širenje tradicije proizvodnje i konzumiranja sira na lokalu i na taj način obezbe veću vidljivost domaćih proizvoda iz ove industrije.

- Kompanija Mlekoprodukt godišnje proizvede 7.000 tona mlečnih proizvoda, od čega značajan deo čine sirevi i taj broj stalno raste. Zbog toga je prisustvo ovog renomiranog Udruženja u Srbiji kroz članove sa ovih prostora veoma značajno - rekao je Andrej Beslać, generalni direktor kompanije Mlekoprodukt. On je takođe naglasio da je u planu i osnivanje zvaničnog ogranka Udruženja u Srbiji, kako bi se razvili svi potencijali sirarstva na ovim prostorima.

Međunarodno udruženje sirara postoji već pola veka, a njegova misija je da objedini celokupnu mlekarsku delatnost: od proizvodnje mleka, preko njegove prerade u sireve, do komercijalizacije gotovih proizvoda, kao i da promoviše plemenitu notu sireva.

- Sirevi su toliko omiljeni među ljudima zbog raznovrsnosti ukusa koje pružaju, a koji su uslovljeni vrstom, teksturom, poreklom. Putujući svetom i otkrivajući različite sireve, shvatio sam da, iako je o istoj vrsti reč, svaki proizvođač doda malo nečeg svog u recepturu i učini ga potpuno drugačijim. Zato mi je izuzetno drago da naše udruženje ima članove i u Srbiji koji će pomoći da promovišemo raznolikost i bogatstvo ukusa sa ovih prostora - izjavio je Rolan Bartelemi.

Ordenom Bratstva svetog Igizona, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, odlikuju se gastronomi, ugostitelji, novinari, predstavnici javne i političke scene, ali i svi ljubitelji sira koji su svojim javnim angažovanjem doprineli popularizaciji ovog proizvoda.