Početna»Novosti»Deveti BeoWine Fair okupio vinsku Srbiju u Beogradu
22.02.2018.

Deveti BeoWine Fair okupio vinsku Srbiju u Beogradu

U vrlo udobnim halama 3 i 3A svoje proizvode predstavilo je više od 170 izlagača, od kojih je jedna trećina došla iz inostranstva

novost deveti beowine fair okupio vinsku srbiju u beogradu vinski magazin vino fino

U subotu je završen deveti BeoWine Fair, koji već dugo važi za najposećeniji vinski događaj u zemlji. Sajam je tokom tri dana, u halama 3 i 3A, bio je mesto na kome su organizatori težili da predstave presek (gotovo) svega što je relevantno na našoj vinskoj sceni. Ideja da se BeoWine prostorno u potpunosti izdvoji od Sajma turizma i premesti u hale 7, 8 i 9, kao što je i bilo najavljeno, ove godine iz tehničkih razloga ipak nije ostvarena.

U vrlo udobnim halama 3 i 3A svoje proizvode predstavilo je više od 170 izlagača, od kojih je jedna trećina iz inostranstva. Organizatori su na početku manifestacije izneli nadu će deveti BWF biti rekordan i po broju posetilaca i po broju izlagača, a ove godine na sajmu je izuzetno prisutan trend okupljanja proizvođača vina u velike klastere u kojima zajednički nastupaju u Beogradu. Proizvođači rakija i drugih žestokih pića već nekoliko godina su veoma dobro pozicionirani na ovoj smotri dobre kapljice, a njihova pozicija u hali 3A omogućila je gostima da na jednom mestu probaju sve proizvode ovog tipa, koje su na pojedinim štandovima nudile na degustaciju devojke odevene u narodne nošnje. Kao i svake godine i na 9. Sajmu vina mogli su da se obiđu i štandovi proizvođača vrhunskih sireva, suhomesnatih proizvoda i ostalih delikatesa.

Prateći program sajma Beowine je počeo dodelom tradicionalnih nagrada Beowine Challenge Cup-a, a nastavio se najrazličitijim dešavanjima, kako u glavnom delu tako i u pratećem programu. U četvrtak je održana radionica udruženja somelijera SERSA posvećena vinskom bontonu nakon koje je usledila priča iskusnog destilera Ivana Uroševića o proizvodnji voćnih rakija. U petak je SERSA održala tribinu pod nazivom Razotkrivanje vina, a najzanimljiviji događaj tog dana bio je masterklas Italija, prelepi vinograd koji su vodili Roberto Lepori i Igor Luković i i tokom koga je predstavljen reprezentativni skup od 12 italijanskih vina. Nakon toga, ponovo na scenu stupila je SERSA sa tribinom o vinu i hrani. U subotu je SERSA u podne vodila tribinu o vinskoj kulturi, a potom je održana panel diskusija na temu Vino i mediji. Za kraj pratećeg programa, SERSA je učesnike povela na putovanje vinskom Srbijom, kroz prezentaciju i degustaciju vina od autohtonih sorti.