Početna»Novosti»Najavljen deseti, jubilarni Dan mladog portugizera!
11.11.2017.

Najavljen deseti, jubilarni Dan mladog portugizera!

Praznik mladog vina ove godine pada 16. novembra, a u Novom Sadu biće obeležen muzikom, poezijom i proglašenjem Jovana Maljokovića za viteza mladog portugizera

novost najavljen deseti jubilarni dan mladog portugizera vinski magazin vino fino
Svakog trećeg četvrtka u novembru, Novosađani i gosti Novog Sada imaju priliku da degustiraju vino Portugizer iz Mačkovog podruma, u okviru Dana mladog portugizera, koji se ove godine održava jubilarni 10. put!

Ove godine taj vinski praznik pada 16. novembra, i ne samo u centru Novog Sada, već u celom svetu, otvaraju se prva burad mladog vina.

U okviru manifestacije posetioci će moći da uživaju u muzici sremačkih tamburaša, poeziji, folkloru, a ove godine će prvi put biti uvedena i tačka La emocion del Portugizer – spoj tango plesa i vina.

Biće proglašen i novi vitez mladog vina portugizera, čuveni džez saksofonista Jovan Maljoković, a njemu će titulu predati prošlogodišnji vitez – Zoran Kolundžija.

U sklopu Dana mladog Portugizera, a u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, bira se i najbolja pesma o vinu. Pobednik konkursa će biti svečano proglašen, a i ove godine je stigao veliki broj pesama iz svih krajeva Srbije i iz susednih zemalja.

Mačkov portugizer svatovac će se točiti u odabranim lokalima Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Nišu.

Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi. Pravi se metodom karbonske maceracije, koja se drugačije zove i fermentacija cele bobice. Putem ove tehnologije čuva se svežina, voćni kvalitet vina, a gorki tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa. Mačkov podrum je odlučio da mlado vino napravi od sorte grožđa portugizer, kako se to nekad i pravilo na Fruškoj gori. Mlado vino je prvo vino koje se pilo kada krene sezona svatova, slava i praznika, i otuda je dobilo naziv svatovac.