Početna»Novosti»Najbolji mladi šef na svetu dolazi iz Japana!
15.05.2018.

Najbolji mladi šef na svetu dolazi iz Japana!

Jasuhiro Fuđio, koji radi u restoranu La Cine u Osaki, pobednik je uglednog takmičenja S. Pellegrino Young Chef 2018

novost najbolji mladi šef na svetu dolazi iz japana vinski magazin vino fino

Na izuzetno prestižnom nadmetanju S. Pellegrino Young Chef 2018, Jasuhiro Fuđio iz Japana proglašen je za najboljeg mladog kuvara na svetu! Iscrpljujuće takmičenje u Milanu trajalo je dva dana, a Fuđio je pobedio u finalu u kome je učestvovalo još dvadeset kuvara koji su došli iz celog sveta.

Jasuhiro Fuđio, koji radi u restoranu La Cime u Osaki, koji je ovenčan sa dve Mišelinove zvezdice. predstavio je žiriju ambiciozno jelo po imenu Across the Sea, a svojim jelom koje je zasnovano na japanskoj ribi ayu Fujio je odneo i priznanje za najautentičnije jelo

Odluku o nagradi doneo je žiri u kome su Dominik Kren, Margarita Fores, Virgilio Martinez, Ana Roš, Eni Feold, Bret Grejem i Pol Pere. Sedmočlani panel vrhunskih šefova poznat je u kulinarskim krugovima kao "sedam mudraca" i njihove odluke imaju ogroman autoritet u gastronomskom svetu. Nagradu je Japancu uručila Slovenka Ana Roš, najbolji ženski šef na svetu za 2017. godinu.

Fuđio se na ceremoniji pre svega zahvalio svom mentoru, Luki Fantinu, italijanskom šefu koji trenutno radi u Japanu. Fantin je, kaže Fuđio, uspeo da mu rasvetli način na koji će jela biti ocenjivana.

- Fantinov pogled na Japan i na kuvanje uopšte za mene je veoma važan. Sudije nisu Japanci, zar ne? Fantin mi je savetovao da obratim pažnju na to što kuvari dolaze iz celog sveta i da svoje kuvanje prilagodim toj činjenici - rekao je Fuđio, dok je Fantin objasnio da je savetovao mladog kuvara da, iako kuva za strance, uvek zadrži japanski gastronomski identitet:

- Rekao sam mu da je Japanac i da može pobediti samo ako bude japanski, a ne francuski ili italijanski šef!