Početna»Novosti»Napravljena skala od 100 poena za ocenu teroara
14.04.2021.

Napravljena skala od 100 poena za ocenu teroara

Italijanski istraživač Đovani Bigot razvio je sistem za evaluaciju vinograda koji je sličan Parkerovoj skali za ocenjivanje vina

novost napravljena skala od 100 poena za ocenu teroara vinski magazin vino fino

Robert Parker popularizovao je ocenjivanje vina na skali od 100 poena i ovaj metod se sada smatra globalnim standardom. Agronom i istraživač Đovani Bigot iz italijanske regije Friuli nedavno je razvio sistem za ocenjivanje vinograda koji takođe počiva na skali od 100 poena. Ova zanimljiva skala meri potencijal vinograda za stvaranje velikih i jedinstvenih vina: ona, ukratko, meri kvalitet teroara, prenosi Wine Spectator.

Bitogov indeks izuzetno je ambiciozno zamišljen. On obuhvata najrazličitije parametre kvaliteta vinograda i sve ih kvantifikuje po jedinstvenoj formuli.

- Svi govore da je vinograd najvažnija stvar za vino. Ali zašto? Želim da, uz pomoć nauke, bolje razumem vinograde - rekao je Bigot, koji je svoj indeks razvio tokom rada za ugledne italijanske vinarije u Pijemontu i Friuliju.

Bigotov indeks oslanja se na sledećih devet faktora: prinos po čokotu, količina lišća, odnos lišća i grožđa, zdravlje grožđa, oblik grozda, godišnji vodeni stres, vitalnost čokota, biodiverzitet tla i starost vinograda. Svi ovi faktori uslovljeni su zatečenim, prirodnim elementima teroara - nadmorskom visinom, količinom sunčeve svetlosti, strukturom tla, kao i elementima ljudskog rada u vinogradu. Bigot je u stvaranju indeksa pošao od polaznih pretpostavki koje su rezultat dugog praktičnog rada u vinogradu: on kaže da jej umerena količina vodenog stresa dobra, dok prevelika dovodi do katastrofe, i veruje da na svakih 500-600 grama grožđa treba da dođe jedan kvadratni metar listova vinove loze. Pored toga, Binot smatra da u površinskom sloju tla treba da živi najmanje 20 različitih vrsta biljaka, životinja i mikroorganizama kako bi se obezbedio dobar balans minerala za zdrav rast biljke i za stvaranje kvalitetnih plesni za spontanu fermentaciju, za koju se on zdušno zalaže.

- Ako ne koristite autohtone plesni, to znači da ne dosežete svoj puni potencijal.

Što se zdravlja grožđa tiče, Bigot ističe da i konvencionalni i organski tretman može da ošteti plod.

- To što je nešto organsko ne znači da neće ugroziti grožđe - kaže Bigot, čija skala kvantifikuje štetu od gljivica, plesni, različitih bolesti i primene najrazličitijih preparata.

Stanje teroara meri se pomoću aplilkacije App 4Grapes koja sabira veliki broj ulaznih podataka o stanju u vinogradima.

- Sve počinje od zapažanja ljudi koji su stalno u vinogradima i čiji podaci mogu da znatno unaprede rad u pojedinačnom vinogradu - kaže Bigot i dodaje:

- Sve podatke koji nam pristignu obrađujemo i šaljemo vinogradarima analizu vinograda zajedno sa ocenom. Na kraju godine, vinogradarima šaljemo sertifikat koji uključuje godišnju evaluaciju vinograda, predloge za dalji rad, i posebno istaknemo segmente rada u kojima su vinogradari zablistali - kaže Bigot, koji navodi da mu je krajnji cilj da obuči takozvane "ampelonaute", vinogradare najviše klase koji poseduju najdublja saznanja o potrebama svojih vinograda.

Onima koji navode da je Bigotov indeks isuviše subjektivan, Bigot odgovara da je potpunu objektivnost nemoguće dosegnuti, jer se očekivanja tržišta od različitih teroara menjaju iz decenije u deceniju. Trenutno su u modi sveža, dobro balansirana i kompleksna vina.

- Krajem devedesetih, najcenjenija bela vina imala su puterasta i niskih kiselina. Sada se to promenilo. Kada se ukusi publike ponovo promene, mi ćemo izmeniti i indeks - govori Bigot.

Povezani unosi