Početna»Novosti»Održana trka kroz najveći vinski podrum na planeti!
23.01.2019.

Održana trka kroz najveći vinski podrum na planeti!

Podrum Milestii Mici u Moldaviji u kome se vino čuva u podzemnim pećinama ukupne dužine 200 kilometara, ugostio je međunarodnu trku na 10 kilometara

novost održana trka kroz najveći vinski podrum na planeti vinski magazin vino fino
Stotine trkača učestovalo je u trci na 10 kilometara u najvećem vinskom podrumu na svetu! Izuzetno neobična trka održana je u Moldaviji, u podrumu vinarije Milestii Mici čiji je podrum od 2005. godine u Ginisovoj knjizi rekorda. Krečnjačka pećina u blizini Kišinjeva dugačka je oko 200 kilometara, a trenutno je 55 kilometara pećine u funkciji čuvanja i sazrevanja vina.
Među trkačima bili su turisti iz SAD, Kanade i evropskih zemalja, kao i lokalci, a atmosferu tokom trke dizali su plesači, muzičari i pevači u narodnim nošnjama.

- Ovo nije ni nalik drugim trkama na kojima sam učestvovao. Ovako nešto se doživljava samo jednom. Neverovatan je osećaj trčati kroz vinski podrum, a svuda su bili ljudi koji su nas oduševljeno pozdravljali. Bili su veoma srećni i uzbuđeni zbog toga što smo tu. To se jednostavno ne dešava na drugim trkama na 10 kilometara - rekla je jedna od učesnica trke, Ejmi Mekdonald iz Kanade.

Vinska industrija zapošljava čak deset procenata od ukupne radne snage u Moldaviji, ali vino Moldaviji donosi samo 2.8 procenata ukupnog ekonomskog bilansa. Moldavija trenutno pokušava da premosti ovaj nesklad raznim aktivnostima na promociji svog vinarstva, što kroz turistički atraktivne događaje kao što je ova trka, što nastupima na sajmovima vina širom planete.