09.05.2018.
Ohladite vino za tili čas uz pomoć znanja fizike!
Za munjevito hlađenje belog ili roze vina dovoljno je da imate vodu, led i kutiju soli
Uživanje u dobrom belom ili roze vinu jedan je od najlepših darova leta, ali, osim ako nemamo malu rezervu rashlađenog vina u vinskom frižideru, sva je prilika da ćemo morati da ih hladimo neposredno pre konzumacije. Vinski ekspert Brajan Meklintok rekao je za portal My Domaine da se vino može ohladiti i mnogo brže nego što mislite.
- Sve što vam treba je kofa puna leda i vode i puno soli. Stvar deluje poput magije - kaže Meklintok i dodaje:
- Boca se mora potpuno uroniti u vodu sa kockama leda u kojoj je rastvoreno mnogo soli. Stavite što više soli, kilogram ili dva, rastvor treba da bude izuzetno slan. Vino će se u ovakvom rastvoru soli, u prisustvu leda, ohladiti mnogo brže. Da još ubrzate proces, zavrtite bocu nekoliko puta, da brže razmeni temperaturu. Nauka iza ovog trika je jednostavna. So smanjuje temperaturu na kojoj se voda zamrzava, što znači da se ona hladi mnogo brže ne pretvarajući se u led, tako da će boca biti izložena nižoj temperaturi nego kada je stavite u običnu kofu sa ledom, bez soli - objasnio je Meklintok.