Početna»Novosti»Otkrijte koji ste vinotip i zašto volite vina koja volite
20.04.2017.

Otkrijte koji ste vinotip i zašto volite vina koja volite

Master of Wine Tim Hanaj veruje da je stvorio sistem po kome se, na osnovu kratke serije pitanja o različitim ukusima, može precizno utvrditi kakva vina odgovaraju pojedincu

novost otkrijte koji ste vinotip i zašto volite vina koja volite vinski magazin vino fino

Tim Hanaj MW, drugi Amerikanac u istoriji koji je stekao prestižnu titulu Master of Wine, stvorio je jednostavan sistem pomoću koga se kroz seriju pitanja o ličnim preferencama dolazi do slike o tome kakav tip vina odgovara pojedinačnoj osobi. Upitnik je postavljen na internet, pa za samo nekoliko sekundi i vi možete videti koji ste vinski tip u kategorizaciji ovog stručnjaka.

Hanaj, poznat kao veliki borac protiv vinskog snobizma, rekao je da je stvorio sistem kako bi nauku o vinu približio krajnjem korisniku i da bi ohrabrio ljude da razviju svoj vinski ukus u skladu sa ličnim afinitetima. Osnove Hanajeve metode obrađene su u bestseleru "Why You Like The Wines You Like" ("Zašto volite vina koja volite"), a motive za stvaranje ove metode Hanaj je sažeo u jednu rečenicu:

- Želim da pomognem ljudima da nauče kakav im je lični ukus, jer će biti srećniji u istraživanju vina ako to rade pod sopstvenim uslovima.



Hanaj je stekao titulu Master of Wine 1990. godine, ali je posle izuzetno zahtevnog ispita postao veoma kritičan prema vinskoj kulturi:

- Imao sam veliko breme na leđima posle polaganja ispita. Sećam se da sam razmišljao da nešto nije u redu sa celom vinskom zajednicom - rekao je, dodavši da u njoj vladaju pseudonaučni koncepti i preterana intelektualizacija. Odlučio je da sagleda vinsku kulturu iz ugla laika i, posle pročitanih hiljada strana stručnih radova o čulnoj percepciji, spojio je sva svoja znanja u pristup vinu koji je u potpunosti okrenut krajnjem potrošaču.

Po Hanaju, postoje četiri osnovna vinska tipa, ili "vinotipa", kako je on nazvao ove kategorije: tolerantni, osetljivi, hiperosetljivi i slatki, i svaki od njih ima različite karakteristike. Razlike između tipova pomažu nam da razumemo zašto će, na primer, neko ko zaista uživa u vrhunskom vinu od sorti koje nose izrazito voćne arome možda imati odbojnost prema vinima sa jakim taninima. Suptilne razlike među ljudima koje, kako kaže Hanaj, imaju jako fiziološko utemeljenje - jer se broj receptora za ukus u ustima veoma razlikuje od čoveka do čovek - služe kao odličan orijentir za uparivanje hrane i vina prilagođeno pojedincu.

Upitnik Tima Hanaja možete videti na ovom linku.