Početna»Novosti»Otkrivena najstarija porudžbina vina na svetu
18.06.2017.

Otkrivena najstarija porudžbina vina na svetu

"Pošalji još vina", napisao je judejski vojnik Hananijahu pre 2.600 godina, a poruka je pronađena na parčetu gline pronađenom pre pola veka

novost otkrivena najstarija porudžbina vina na svetu vinski magazin vino fino

Pre 2.600 godina, na teritoriji današnjeg Izraela, vojnik po imenu Hananijahu je svom prijatelju Elijašivu poslao zahtev koji nam je i danas svima potpuno jasan: "Pošalji još vina". To je, kažu istoričari i arheolozi, najstarija zabeležena porudžbina vina u istoriji.

Poruka na ostrakonu, parčetu glinene ploče kakve su uobičajeno korišćene za razmenu poruka, pronađena je u tvrđavi Arad, vojnoj postaji koja je pripadala judejskom kraljevstvu. Ostatak teksta sadrži detalje o drugim transakcijama novca i robe, ali je bilo potrebno 50 godina od pronalaska ploče da se pronađe malena fusnota koja se odnosi na vino.

- Pronalazak Hananjahuove poruke nakon 2.600 je zaista uzbudljiv. Jako sam iznenađena - rekla je Šira Fajgenbaum-Golovin, naučnica sa Univerziteta u Tel Avivu koja je učestvovala u pronalaženju poruke skrivene na površini glinene pločice. Tekst je decenijama bio nevidljiv, erodiran protokom milenijuma, i tek je savremena tehnologija omogućila da naučnici saznaju za narudžbinu drevnog vojnika.

A kakvo je to vino tražio vojnik Hananijahu? Izraelci su pre nekoliko godina počeli proces rekonstrukcije vina iz vremena Davidovog kraljevstva. Jedno od takvih vina je beli Recanati Marawi 2014, napravljeno od grožđa autohtone sorte maravi, koju na izraelskom Univerzitetu Ariel smatraju ključnom za razumevanje antičke vinske kulture u tom delu sveta. Vino opisuju kao sveže, mineralno i sa aromama kajsije, jasmina i jagoda.

Nažalost, verovatno nikada nećemo saznati da li je vojnik Hananijahu dobio svoje vino.