Početna»Novosti»Otvorene prijave za BIWC 2018 u Sofiji
07.03.2018.

Otvorene prijave za BIWC 2018 u Sofiji

Sedmo izdanje najznačajnijeg vinskog ocenjivanja na Balkanu donosi neke novine, od kojih je najznačajnije to što se ocenjivačka skala menja sa 20 na 100 poena

novost otvorene prijave za biwc 2018 u sofiji vinski magazin vino fino
Sedmi BIWC, Balkansko međunarodno vinsko takmičenje, biće održano od 17. do 20. maja u Grand hotelu Sofija. Novo izdanje najvažnije balkanske vinske smotre, koja je postala bitna referenca za kvalitet vina iz ove regije, donosi i neke novine, od kojih je najvažnija ta da će vina biti ocenjivana na skali od 100 poena. Uz još neke nove kategorije koje će ove godine biti ocenjene, kao i povećan broj uzoraka, ovgodišnje izdanje BIWC-a ima i novi vizuelni identitet.

Organizatori BIWC-a kažu da iz sveg srca pozivaju vinarije iz Srbije da pokažu šta imaju pred žirijem sastavljenim od pripadnika svetske vinske elite.

Vinari se za novi BIWC mogu registrovati do 13. maja, a Galina Niforu, direktor BIWC-a, kaže da će oni koji se prijave do 10. aprila imati poseban popust.

- Očekujemo više od 700 etiketa vina iz svih zemalja Balkana: Srbije, Grčke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Moldavije, Turske, kao i Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj promoviše vina iz cele regije, a očekujemo i predstavnike većeg broja uvoznika - njih trideset njih će doći iz Kine, SAD i Japana, a biće i onih ih Holandije, Kanade, Belgije...

- Najvažnija ovogodišnja promena je sistem ocenjivanja vina. Do sada su vina ocenjivana na skali od 20, a sada će to biti skala od 100 poena. Uveli smo i kategoriju duplog zlata za vina koja se zaista istaknu u konkurenciji - govori Galina Niforu za Vino & Fino. Vina sa ocenama 95-100 poneće medalju Double gold, Gold će se dodeljivati za opseg od 90-95, Silver za 86-89 poena, a Bronze za 82-85 poena.

I ove godine će se, kao i prošle, dodeljivati nagrada za najbolju vinariju Balkana, i to će biti vinarija koja osvoji najveći broj medalja. Trofeji će se dodeljivati u kategorijama suvog belog, crvenog i roze vina, potom penušavog i desertnog vina, najboljeg vina Balkana od autohtone sorte - prošle godine to je bio Doja Prokupac 2015! - i, što je novina, najboljeg oranž vina. Biće nagrađena i najbolja etiketa.

Prvi balkanski nosilac titule Master of Wine, Konstantinos Lazarakis MW je na čelu žirija u kome se pored njega nalaze i grof Džon Umberto Salvi MW, Britanac na trajnom radu u Bordou, Džo Ahern MW, Isa Bal MS, Igor Luković iz Srbije, Hing Čeng iz Kine, Horija Hasnas iz Rumunije, Elijas Makovela iz Portugala, Evangelos Beris iz Grčke, Peter Larsen iz Danske, Martin Smid iz Češke i Kiearhos Kanelakis, Grk koji od pre dve godine živi u Velikoj Britaniji.