Početna»Novosti»Papa Franja: Pričesno vino mora da bude prirodno!
11.07.2017.

Papa Franja: Pričesno vino mora da bude prirodno!

Sveta stolica naredila je sveštenicima da pri nabavci vina za pričest dobro obrate pažnju na njegov kvalitet, stanje i poreklo

novost papa franja pričesno vino mora da bude prirodno vinski magazin vino fino
Papa Franja naložio je rimokatoličkim sveštenicima širom sveta da pričesno vino mora biti "prirodno" i da nikako ne sme biti uskislo.

- Sve do nedavno mogli smo da budemo sigurni da se i vino i pričesni hleb prave unutar samih dijeceza. Danas se ove potrepštine prodaju u supermarketima i preko interneta - saopštila je Sveta stolica, izrazivši bojazan da ovo može dovesti do korišćenja pričesnog vina i hleba koji nemaju potrebne kvalitete za upotrebu u liturgijske svrhe.

- Vino koje se koristi tokom slavljenja Isusove žrtve mora biti prirodno, od plodova vinove loze, čisto i neokaljano i bez bilo kakvih drugih supstanci. To vino mora biti adekvatno čuvano i ne sme da bude uskislo. Ne sme se koristiti vino sumnjivog porekla - naložio je papa.

Jedina alternativa liturgijskom vinu, za ljude koji ne smeju da piju alkohol ni u najmanjim količinama, je grožđana mošt, ili na latinskom "mustum".

Papa je takođe naveo i da bezglutenski hleb nije adekvatan za pričest, osim za ljude koji boluju od celijakije.