Početna»Novosti»Pedeset godina od prvog gutljaja vina u kosmosu
21.07.2019.

Pedeset godina od prvog gutljaja vina u kosmosu

Astronaut Baz Oldrin prvi je čovek koji je pio vino van planete zemlje, i to neposredno po povratku sa misije na površinu Meseca

novost pedeset godina od prvog gutljaja vina u kosmosu vinski magazin vino fino
Planeta ovih dana slavi jedan od prelomnih trenutaka u istoriji civilizacije - pola veka od prvih koraka čoveka na Mesecu. Veliki jubilej ujedno je i prilika da na svetlost dana isplivaju i do sada nepoznati i malo poznati detalji o tom julskom danu 1969. godine, a jedan od njih je i činjenica da je tada poneseno i popijeno prvo vino u kosmosu.

Baz Oldrin, drugi čovek koji je zakoračio na tle Meseca, posle ovog istorijskog koraka za čovečanstvo , nakon šestočasovne misije na površini Meseca i povratka na Apolo 11 uradio je ono što bi u sličnoj prilici učinila i većina nas: popio malo vina. I to je bilo prvo vino koje je poletelo u kosmos i u njemu popijeno.

Posredi, ipak, nije bio neki raskošni kaberne iz Francuske, već bezimeno pričesno vino. Baz Oldrin, kao pobožni katolik, želeo je da se pričesti i na taj način obeleži najveći trenutak u svom životu i jedan od momenata koji su obeležili istoriju dvadesetog veka. Izvadio je iz sandučića maleni pehar i nešto pričesnog hleba i na brzinu obavio verski obred.

- Vino se graciozno i polagano uspinjalo uz ivicu pehara - ispričao je Baz Oldrin o ponašanju vina u vrlo slaboj gravitaciji Meseca.

Nošenje vina na Mesec nije bilo odobreno od strane kontrole misije, pa čak ni pričesnog - ali u javnost nisu dospeli nikakvi detalji o kritikama koje je Oldrin eventualno pretrpeo nakon povratka na Zemlju.

Ovo je ujedno bio i poslednji put da NASA ponese vino u kosmos. Godine 1972. jedno kalifornijsko vino umalo je dospelo na svemirsku stanicu Skylab, ali je javnost doznala za ovu ideju i ona je ubrzo diskvalifikovana pod teretom trezvenjačke kritike.

Sa druge strane, sovjetski astronauti nikada se nisu libili da popiju ponešto u kosmosu. Ne vino, doduše, već konjak, koji su, kako je 2010. godine ispričao astronaut Aleksandar Lazutkin, pili po preporuci lekara, radi "stimulacije imunog sistema", kako je navedeno.