Početna»Novosti»Počeo je sa radom prvi digitalni somelijer!
06.02.2018.

Počeo je sa radom prvi digitalni somelijer!

Internet servis po imenu Vinebox prikuplja od korisnika podatke o njihovom vinskom ukusu, i potom na njihove adrese šalje uzorke vrhunskih vina

novost počeo je sa radom prvi digitalni somelijer vinski magazin vino fino
Servis Vinebox služi kao vaš lični digitalni somelijer! Uz pomoć interneta, korisnici servisa mogu da dobiju personalizovanu uslugu slanja uzoraka vina po njihovom ukusu i da za tridesetak dolara mesečno uživaju u probanju vina koja u vinotekama ponekad koštaju i pet puta toliko po boci.

Preporuke ne pravi nikakva veštačka inteligencija, već tim pravih somelijera koji obrađuju pojedinačne "slučajeve" i biraju vina koja će biti poslata korisnicima servisa Vinebox. Izbor vina je veoma strog: od 11.358 vina koja su bila "nominovana" za predstavljanje putem ovog servisa samo par stotina je ušlo u finalnu selekciju, što korisnicima garantuje najviši mogući kvalitet vina koja će im stići na kućnu adresu.

Na početku, korisnik unosi u servis podatke o ličnim preferencijama kada je vino u pitanju. Servis potom na vašu adresu šalje tri do šest uzoraka vina mesečno, a svaki uzorak je u količini jedne standarnde čaše vina. Korisnik potom ocenjuje vina kako bi servis mogao da utvrdi kakva vina mu zaista prijaju. Slanje uzoraka a ne celih flaša omogućava korisniku da isproba vrlo širok spektar vina za relativno skromnu sumu novca, a uzorci su upakovani tako da, kako navode u kompaniji Vinebox, "zadrže celokupan buke, aromatski profil i osećaj u ustima". Ovako upakovana vina mogu da traju do tri godine, ali se preporučuje da se isprobaju čim stignu.

Uz svaki uzorak vina šalju se i degustatorski podaci, kao i preporuke za uparivanje.
Nakon faze isprobavanja, digitalni somelijer pomoći će korisniku da nabavi i cele boce vina koja su mu se dopala.

Novinar sajta Biznis insajder u recenziji servisa rekao je da je u pitanju pun pogodak.

- Moje iskustvo sa servisom Vinebox pomoglo mi je da donosim pametnije odluke o vinu i povećalo moje uživanje u njemu, naročito zato što manje brinem o novcu prilikom naručivanja. Servis mi je omogućio da sa skromnim budžetom uživam u vrhunskim vinima svakog meseca - rekao je.