Početna»Novosti»Ponovo otvoren restoran u Ajfelovoj kuli
24.07.2019.

Ponovo otvoren restoran u Ajfelovoj kuli

Epski sukob dva velika šefa, Alena Dikasa i Frederika Antona, okončan je potpunim renoviranjem čuvenog restorana i osavremenjenim menijem

novost ponovo otvoren restoran u ajfelovoj kuli vinski magazin vino fino
Posle duže pauze, ponovo je otvoren čuveni restoran Le Jules Verne unutar Ajfelove kule, jedan od gastronomskih simbola Pariza. Restoran je prošle godine bio poprište rata divovskih gastronomskih egoa: kada je konzorcijum koji vodi Ajfelovu kulu oduzeo šefu Alenu Dikasu licencu za vođenje ovog restorana i ustupio je šefovima Frederiku Antonu i Tijeriju Marksu, Dikas je odlučio da pravdu potraži na sudu. Sud, ipak, nije uvažio argumente čuvenog šefa koji je deset godina upravljao restoranom, i lokal, dizajnerski osvežen i sa novim menijem, ponovo je otvoren 20. jula. Sada ostaje da se vidi da li će Mišelinom ovenčan tim Anton-Marks opravdati reči iz saopštenja konzorcijuma koji upravlja Ajfelovom kulom i obezbediti "veliki skok unapred u kvalitetu", kako glasi fraza koja je razbesnela Alena Dikasa.

Novo izdanje čuvenog restorana nudi menije po ceni od 105 do 230 evra. Šef Anton (54) kaže da je apsolutno sve u jelovniku promenjeno

- Nema ni traga nekom drugom šefu u ovom meniju. Počeli smo ispočetka i meni je odraz našeg duha - rekao je poznati šef, pokazujući novinarima nova jela koja uključuju izvrsno spremljene rakovice, raviole sa škampima i dimljeni patlidžan.
Restoran, koji se nalazi na 125 metara visine i sa koga puca jedan od najveličanstvenijih urbanih pogleda na planeti, dizajnirao je, u ovom novom izdanju, libanski arhitekta Alin Asmar d'Aman. Dizajn u tamno sivim, mlečno belim i nebeskoplavim nijansama podseća na nebo nad Parizom i na činjenicu da se gosti, makar fizički, nalaze daleko iznad svih velikih restorana u gradu svetlosti. Šef Anton svestan je odgovornosti koju je preuzeo i činjenice da je današnji turista razmaženiji nego ikada i da ne trpe kompromise:

- Želim da Le Jules Verne postane gastronomska destinacija koja bi to bila čak i da se ne nalazi na ovakvom mestu - rekao je Anton, koji nije odoleo ni da "bocne" kolegu i rivala Dikasa, rekavši da će se tome posvetiti u potpunosti:

- Ja barem ne moram da vodim pedeset restorana širom sveta - rekao je, aludirajući na gastronomsku imperiju Alena Dikasa.

Povezani unosi