Početna»Novosti»Posađen prvi vinograd u istoriji Butana!
09.04.2019.

Posađen prvi vinograd u istoriji Butana!

Izolovana himalajska zemlja postala je poprište velikog enološkog eksperimenta, na čijem čelu je Majk Jirgens, kandidat za titulu Master of Wine

novost posađen prvi vinograd u istoriji butana vinski magazin vino fino
Od prvog do petog aprila posađene su prve sadnice vinove loze u prvom ikada vinogradu u - Butanu! Ova krajnje izolovana zemlja u Himalajima postaće poprište velikog enološkog eksperimenta - pravljenja vinogorja apsolutno od nule, uz pomoć ljudi koji imaju na raspolaganju samo veliki entuzijazam i želju za učenjem.

Idejni tvorac ove ideje je Amerikanac Majk Jirgens, kandidat za titulu Master of Wine, koji je tokom pripreme za maraton u Butanu primetio da lokalna zemlja poseduje veliki potencijal za sađenje vinove loze. U njemu se rodila veoma ekscentrična ideja.

- Zemlja koja nema apsolutno nikakvu vinogradarsku tradiciju predstavlja zonu ogromnih mogućnosti. Ovo je za mene avantura koju nikako nisam mogao da propustim - rekao je Jirgens, koji je proveo više godina u konsultacijama sa butanskim vlastima, kao i traganju za rasadnicima koji prodaju lozu kakva može da opstane u neobičnoj butanskoj klimi. Posle mnogih komplikacija, pronašao je rasadnik u SAD koji ga je opskrbio lozama sorti merlo, kaberne sovinjon, kaberne fran, sirah, pino noar, malbek, sovinjon blan šardone i peti manseng.

Vinogradi su rasuti po celoj zemlji, kako bi se iskoristile sve prednosti različitih klimatskih i topografskih faktora: najviši vinograd biće posađen na nadmorskoj visini od 2.700 metara, a Jirgens kaže da ne namerava da se takmiči u kategoriji najvišeg vinograda na svetu, jer smatra da bi to bio nepotreban marketinški trik. A ako poželi da to učini, uvek će biti u mogućnosti, u zemlji čiji najviši planinski vrhovi dosežu 7.500 metara.

- Neće uspeti svaki od ovih vinograda. Ali, ja pre svega verujem u poljoprivredničke mogućnosti mojih saradnika iz Butana. Ako su u nečemu dobri, onda su u tome, i to se videlo već pri pripremi terena za sađenje. Dobri su kao njihove kolege u najboljim vinarskim krajevima na svetu - rekao je Jirgens.

Što se ekološkog aspekta tiče, sva vina koja se budu proizvela ovde biće apsolutno organska. Butan se ponosi time što je jedna od ekološki najčistijih zemalja na svetu, koja će uskoro doseći cilj da joj sva proizvodnja hrane bude organski sertifikovana.

- Ne nameravam da ja budem taj koji će im pokvariti ovaj plan - kaže Jirgens.

Nakon sađenja prvih čokota, za Jirgensa je na redu pravljenje vinarije. Kada se uspostavi linija proizvodnje, vina će, kaže Jirgens, biti prodavana pod etiketom Thunder Dragon - Gromovni zmaj.