Početna»Novosti»Požar u Napi i Sonomi potpuno uništio pet vinarija
19.10.2017.

Požar u Napi i Sonomi potpuno uništio pet vinarija

Počelo je svođenje bilansa velike nesreće koja je zahvatila čuveni vinogradarski kraj u Kaliforniji: dvadeset vinarija pretrpelo je velika oštećenja, a vinogradari su se zavetovali na brzu obnovu

novost požar u napi i sonomi potpuno uništio pet vinarija vinski magazin vino fino
Facebook/Ronald Plunkett

U ogromnom požaru koji je zahvatio kalifornijske doline Napa i Sonoma stradalo je najmanje 40 ljudi, evakuisano 75.000 stanovnika i potpuno uništeno najmanje pet vinarija u srcu čuvenog kalifornijskog vinogradarskog kraja. Dvadesetak vinarija pretrpelo je teška oštećenja, a konačni obim štete tek će se utvrditi, što zavisi i od toga u kojoj meri je dim od požara oštetio same vinograde.

Jedna od poznatih vinarija koje su potpuno uništene u požaru je Signorello Estate. Od male, ekskluzivne vinarije koja proizvodi vina od kaberne sovinjona, širaza, šardonea - a jedan njihov kaberne, Alessandra Cabernet Sauvignon 2012 dobio je od Roberta Parkera kosmički visokih 98 poena - ostali su samo prah i pepeo. Vlasnik vinarije, Rej Sinjorelo Junior zavetovao se da će u potpunosti obnoviti vinariju i ispričao da protiv ognja nije bilo nikakve pomoći:

- Nisam bio tu kada je požar zahvatio vinariju. Moja žena je videla kako se sa obronaka brda približava požar. Hitno me je pozvala, zgrabila lične stvari i pobegla. Zaposleni u vinariji su kratkotrajno pokušavali da se bore protiv vatre, ali, sa vetrom od 80 km na sat, to je bio pravi tornado vatre. Svi iz ove oblasti su evakuisani - ispričao je vinar detalje drame.


Foto: Signorello Estate

- Sada moramo da se vratimo u posao. Za početak, trebaće mi prostorije za kancelariju uprave, a vinarski tim će raditi u mobilnoj kući na licu mesta. Uz pomoć dobrog arhitekte i građevinskog preduzimača, trebaće mi dve godine da obnovim sve - rekao je vinar koji se već pomirio sa time da će morati da ispočetka gradi svoje "carstvo".

- Sve ovo je veoma tužno. Ovde imamo 30 godina istorije, tu su i moje uspomene na roditelje koji su umrli devedesetih godina i pre toga su učestvovali u izgradnji vinarije. Ovde je bio i moj lični, veoma skupi vinski podrum sa najboljim vinima iz Evrope i celog sveta. Ipak,. najvažnije je da su svi zaposleni dobro, niko nije ni povređen - rekao je, dodavši i da je vino iz ovogodišnje berbe pukom srećom spaseno:

- Vatra se zaustavila na pragu podruma - rekao je Sinjorelo.

Požar u Napi i Sonomi je, kažu eksperti, najjači koji je pogodio ovu oblast od 1964. godine.