Početna»Novosti»Predstavljamo smele zimske kombinacije restorana Enso
07.02.2018.

Predstavljamo smele zimske kombinacije restorana Enso

Aktuelni meni obiluje jakim ukusima i smelim kombinacijama, iako se potkralo se i koje jelo za one sa malo klasičnijim nepcem

novost predstavljamo smele zimske kombinacije restorana enso vinski magazin vino fino
Šefovi restorana Enso, Nedeljko i Uroš, kažu, nikada ne miruju. Retko prođe dan da se ne kreira ili ne isproba neki element, da li je to novi krem, kuli ili sladoled od najmanje očekivane namirnice, kao na dimljeni jogurt. Onda se osmišljaju smele kombinacije ukusa koje svojom teksturom prate, upotpunjuju ili prave kontrast glavnom elementu jela. Ovo eksperimentisanje, isprobavanje i uklapanje je složen i dugotrajan proces, koji trpi mnoštvo promena dok se ne postigne potpuna harmonija ukusa, ali i samog vizuelnog momenta, koji prati i trenutno godišnje doba.

Produkt ovog procesa za period jesen – zima je upečatljiv, hrabar meni, sa jakim ukusima i smelim kombinacijama, iako se potkralo se i koje jelo za one sa malo klasičnijim nepcem.

Homemade tortellini, odnosno ručno pravljeno testo u Enso kuhinji je iskorak ka italijanskoj tradiciji, koji je neznatno skrenuo kuvare restorana Enso sa francuskog puta, makar na momenat. Ovi paketići su punjeni gamborima i đumbirom, a povezani mascarpone sirom, a ukus upotpunjuju beurre blanc orange sos i pikantna penica.

Jelo koje je svojom jednostavnošću definitivno van koncepta restorana Enso, homemade tagliatelle, od koncepta ne odstupaju kada je u pitanju kvalitet namirnica i samo spravljanje jela. Služe se sa gamborima i pečurkama, a veličina porcije će biti zadovoljavajuća svima.

Perfektno pripremljen Pork Belly, ili na srpskom svinjska potrbušina, smelo je ukombinovan sa kuvanim dunjama, blagim sosom sa slačicom i mnogo svežeg rena. Idealno je jelo za ljubitelje mesa koji se ne libe da probaju nešto drugačije.

Ukoliko ste ljubitelj plodova mora, san žak školjke na Enso način će vam postati novo omiljeno jelo. Servirani iznad zelene jabuke,a ispod pančete,pa obogaćeni bademima, paštnak pireom i prazilukom, pravi su praznik za gladne bogatog ukusa.

Zvezda zimskog menija je svakako escargot bourguignon, kako u Francuskoj nazivaju vanvremenski klasik za odvažne. Mi ih zovemo puževi, spremljeni na način kako ih spremaju u Burgundiji, a uz tvist Enso majstora.

Apsolutni spektakl na tanjiru je pačeći file. Služi se na pireu od blago prodimljene cvekle. Dodatak je kinoa kuvana u soku cvekle, dimljeni jogurt, pačeći demiglas (sos od kostiju) sa malinama, i maline zasebno.

Na kraju, ali ne najbitnije, Enso restoran je mislio i na vegetarijance i vegane. Da li znate šta je kinoto? To je kao rižoto, a od kinoe. Crvena i bela kinoa spremljena je sa paprikama i pečurkama. Drugo jelo iz vege rubrike je terin od oraha i tamarinda koji se servira na kremu od ljutkastih paprika, a pored patea od suvih kajsija, indijskog oraha, kokosa i karija. Sve upotpunjeno oštrom salaticom od celera. 100% vegan.