Početna»Novosti»Predstavljena vertikala vrhunskih vina iz Bordoa
10.11.2017.

Predstavljena vertikala vrhunskih vina iz Bordoa

Na degustaciji u hotelu Marriot Courtyard u Begradu odabrani ljubitelji vina uživali su u spektakularnim vinima vinarije Baron Pichon

novost predstavljena vertikala vrhunskih vina iz bordoa vinski magazin vino fino

U beogradskom hotelu Marriot Courtyard održana je izuzetno kvalitetna vertikalna degustacija vrhunskih vina iz Bordoa. Vinoljupcima iz Srbije predstavila se kuća Chateau Pichon, veoma ugledna, tradicionalna kuća iz Bordoa, čiji je komercijalni direktor Xavier Sanchez sa velikim entuzijazmom predstavio dva velika vina iz ove kuće.

Prvo vino na degustaciji bila je tradicionalna bordovska kupaža kaberne sovinjona i merloa Chateau Pichon Longueville Baron 2015, najmlađe vino ove vertikale, za koje je Stiven Sparijer iz Dekantera rekao da je "bogato, vrlo zrelo i puno snage", ali i da će dobiti kompleksnost protokom godina.

- Ovo vino je još beba - rekao je Xavier Sanchez i upozorio da tom vinu, iako se može piti sada, tek dolazi pravo vreme.Vertikala je nastavljena vinom iz 2014. godine, svežim, elegantnim vinom koncentrisanog voćnog ukusa, potom snažnim Baronom iz 2012...Za kraj, probali smo berbu iz 2011, "svilenih tanina i bez oštrih ivica", kako je napisao Robert Parker, i, naravno, Barona iz 2010, vino koje uživa praktično kultni status među recenzentima velikih vinskih medija i koje ni u jednom velikom bodovanju nije osvojilo manje od 95 poena.

Naredna vertikala bila je "dezertnog" tipa: pet iteracija vina Chateau Suduriaut, vrhunskog soternskog vina iz vinarije ovenčane titulom 1er Grand Cru Classe. Svako pojedinačno vino iz ove vertikale - 2010 do 2015, bez 2013. godine - predstavlja eksploziju mirisa i ukusa i piće koje se pije polako, u vrlo posebnim prilikama i sa razmišljanjem o svakom gutljaju koji nosi asocijacije na dunje, tropsko voće, sušene kajsije, đumbir...Favoriti učesnika, kako je pokazalo ad hok istraživanje koje je napravio Xavier Sanchez, bila su vina iz 2015. i 2011. godine.